Yazar "Karakoyun, Merve" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aronya (Aronia Melanocarpa) Bitkisinin Geçici Daldırma Biyoreaktör Sistemi ile Mikroçoğaltımı(Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Karakoyun, Merve; Arıkan, ŞeymaAronya (Aronia melanocarpa) Rosaceae (gülgiller) familyasına ait endüstriyel açıdan önemli bir türdür. Aronya meyvesi meyve suyu, nektar, şarap, reçel ve gıda sınıfı renklendiricilerde kullanılmakla birlikte taze olarak da tüketilmektedir. Bu çalışma, Viking aronya çeşidinin in vitro koşullarda çoğaltımı üzerine yeni nesil olarak bilinen PlantForm biyoreaktör sisteminin, klasik doku kültürü tekniği katı kültür ile karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Katı kültür mikroçoğaltım ve PlantForm biyoreaktör sistemi denemelerinde, MS besin ortamı ile sitokinin (BAP, KIN) kaynaklarının 1,0, 2,0 ve 4,0 mg /l dozları ile 0,01 mg/l Indol 3-acetic acid (IAA) kullanılmıştır. Mikro çoğaltım denemelerinde, her iki sistemde, her alt kültür sonunda bitkiciklerde kardeş sayısı (kardeş/bitki), bitki boyu (cm), bitki çapı (mm), yaprak sayısı (adet), bitki yaş ağırlık (g) ve kuru ağırlık (g) verileri köklenme denemeleri sonucunda ise köklenme oranı (%), kök sayısı (adet), kök uzunluğu (cm), bitki boyu (cm), kök yaş (g) ve kuru ağırlık (g) verileri incelenmiştir. Ayrıca, mikroçoğaltım ve köklenme denemelerinde bitkilerin genel durumları değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, PlantForm sistemde bitki boyu, yaş ve kuru ağırlık katı kültür sistemden daha iyi sonuç verdiği tespit edilmiştir.Öğe The Effects of Growth Regulatory Agents in Varying Doses on Lavandula Angustifolia and Lavandula × Intermedia Species in Different Rooting Media(Selçuk Üniversitesi, 2023) Karakoyun, Merve; Ural, Muhammed; Arıkan, ŞeymaLavender is a valuable ornamental and aromatic plant species with several applications, including food additives, cosmetics, perfumes, medicine, and aromatherapy, owing to its antimicrobial, antibacterial, antiviral, and antioxidant properties, as well as its pleasant odor. The purpose of this study was to determine the rooting capability of lavender species (Lavandula angustifolia and Lavandula × intermedia) in different media (peat, perlite, peat+perlite) and different doses of indole-3-butyric acid (IBA) (1000, 1500, and 2000 ppm) on cuttings. After 5 seconds in the (IBA) solution, the cuttings were planted in various rooting media in the greenhouse environment. The highest rooting rate, 93%, was obtained from 2000 ppm IBA application in peat+perlite (1:1) medium, whereas the lowest rooting rate, 13%, was obtained from Lavandula angustifolia species from control application in peat media. In a peat+perlite (1:1) medium with 1500 ppm, the longest root length was 13.16 cm. IBA application Lavandula angustifolia species, the lowest root length in Lavandula × intermedia cuttings were 2.7 cm from control application in perlite medium. Lavandula × intermedia cuttings in peat medium produced the best results in terms of root number (3.36 pcs/cuttings), while Lavandula × intermedia cuttings in perlite medium produced the lowest root number in the control application. In terms of viability rate, both species received high values, with the lowest viability rate obtained from the control application in perlite medium with 80% in Lavandula angustifolia species.Öğe In Vitro Micropropagation of Fruit Species Using Next Generation Bioreactors(Selçuk Üniversitesi, 2023) Karakoyun, Merve; Eroğlu, Ali; Arıkan, Şeyma; İpek, MuzafferThis review provides a summary of the most recent advancements in bioreactor systems, which have become more popular over the past few decades due to the outstanding qualities they offer for the creation of plant tissue and organ cultures in the laboratory as well as on a large scale. It provides a comprehensive discussion on the application of bioreactor systems in fruit cultivation as well as current research. This review presents a solution for researchers who are interested in the cultivation of diverse fruit species, as well as describes the methods that are used in the bioreactor system to propagate various fruit species.