Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Mut, Resul" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effectiveness of Conventional and Minimized Tillage Practices on Soil Quality Properties and Maize Yield Attributes
    (Selçuk Üniversitesi, 2022) Mut, Resul; Şeker, Cevdet; Negiş, Hamza
    The effects of tillage systems on soil properties and crop productivity have been the subject of many studies to ensure sustainable productivity. Aims: In the study, the effects of different tillage methods applied in the intermediate period of wheat-maize rotation on the soil quality properties and corn yield elements were investigated in the pre-planting period (PP) and plant growth period (PGP) of corn. Methods: Conventional tillage (CT), minimum tillage with subsoiling and chisel (MT1), minimum tillage with subsoiling (MT2), minimum tillage with chisel (MT3) and direct sowing (DS) methods were compared. As a result of the tillage practices, at 0-20 cm, the highest bulk density values were measured in the DS and CT methods, and 20-40 cm was determined in the CT method. The penetration resistance values of the soils measured at a depth of 0-80 cm were significantly affected by the applications made in both PP and PGP. The highest saturation value was measured in the MT3, the highest field capacity and plant available water contents were measured in the DS. The effects of the applications on the chemical properties of the soil and the nutrient content of the corn plant were limited. The effects on only grain protein ratio from yield components of corn plant were significant, the highest value was measured in CT. Considering the sustainable management of soils labour requirement and lower costs it was concluded that DS and MT methods are more applicable than CT methods in terms of yield.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı toprak işleme yöntemlerinin toprağın fiziksel özellikleri ile mısır bitkisinin verim unsurlarına etkileri
    (Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021) Mut, Resul; Şeker, Cevdet
    Bu çalışmanın amacı, kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinde buğday hasadından sonra mısır tarımında uygulanan farklı toprak işleme yöntemlerinin toprağa ve mısır bitkisine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmada, toprak işleme yöntemleri olarak Geleneksel Toprak İşleme (GTİ); kulaklı pulluk, Azaltılmış Toprak İşleme (ATİ); dip kazan, çizel ve bunların ikili kombinasyonu ve Doğrudan Ekim (DE) yöntemleri kullanılmıştır. Uygulanan toprak işleme yöntemlerinin toprakların; hacim ağırlığı, zerre yoğunluğu, gözeneklilik, gözenek büyüklük dağılımı, tarla kapasitesi, solma noktası, faydalı su içeriği, agregat stabilitesi, penetrasyon direnci infiltrasyon oranı ve nemi gibi fiziksel özelliklerine etkileri ile mısır bitkisinin filiz çıkış oranına, yaprak besin elementi miktarına, dane verim ve kalitesine ve biokütle miktarına etkileri incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, farklı toprak işleme yöntemlerinin toprakların fiziksel özelliklerinde istatistiki olarak önemli oranda değişiklik yaptığı tespit edilmiştir. Hacim ağırlığında farklı toprak işleme yöntemleri bitki kök gelişimini sınırlayacak derecede olmasa da penetrasyon direncinde dip kazan + çizelin kullanıldığı ATİ yöntemi ile DE yöntemi daha pozitif sonuçlar vermiştir. Toprak neminde ekim öncesi dönemde en pozitif sonucu yine DE yöntemi verirken toprak rutubet karakteristik eğrisi ve agregat stabilitesinde ATİ yöntemleri daha pozitif sonuçlar vermiştir. Farklı toprak işleme yöntemleri mısır bitkisinin verim unsurlarına istatistiki olarak etki edemese de danede proteinde GTİ yöntemi en yüksek sonucu vermiştir. Sonuç olarak toprakların fiziksel özelliklerindeki olumlu etkiler ve mısır verimimdeki önemsiz farklar göz önüne alındığında gerek toprakların sürdürülebilirliği gerek iş gücü ve maliyetlerin daha az olması gerekse ürün verimi açısından ATİ yöntemleri ve DE yönteminin GTİ yöntemlerine göre daha uygulanabilir olduğu tespit edilmiştir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim