Akbulut, MehmetÇoklar, HacerAydoğan, Burcu Çoşkun2020-03-262020-03-262018Akbulut, M., Çoklar, H., Aydoğan, B. Ç. (2018). Effect of Sunlight on Fatty Acid Composition of Tomato Seed Oil Stored in Different Colored Bottles. Gıda Dergisi, 43(1), 122-128.1300-30701309-6273http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjMk16RXhNUT09https://hdl.handle.net/20.500.12395/35991https://doi.org/ 10.15237/gida.GD17111Domates işleme endüstrisinin atıkları olan domates (Solanum lycopersicum L.) çekirdeği ve kabukları, günlük hayatta genellikle hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Bu araştırmada, domates çekirdeği yağı Soxhlet ekstraktörü ile elde edilmiştir. Domates çekirdeğinin yağ verimi yaklaşık %20.8 olarak bulunmuştur. Şeffaf, kehribar ve opak cam şişelerdeki yağlar Haziran'dan Eylül'e kadar güneş ışığına maruz bırakılmıştır. 20 günde bir örnek alınmış ve bu işlem 4 kez tekrarlanmıştır. Her numune, gaz kromatografisinde yağ asidi kompozisyonu için analiz edilmiştir. Analiz edilen tüm yağ numunelerinin ana yağ asitlerinin minimum ve maksimum oranları, linoleik (C18: 2n6c) için %54.1255.72, oleik (C18: 1n9c) için %21.68-22.35, palmitik (C16: 0) için %11.92-12.55, stearik (C18: 0) için %6.18-6.63 ve ?-linolenik asitler (C18: 3n3) için %2.39-2.62 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, tüm numunelerde yağ asidi oranları arasında önemli bir değişimin olmadığını göstermiştirTomato (Solanum lycopersicum L.) seeds and skins, which are the wastes of the tomato processing industry, are often regarded as animal feed in everyday life. In this study, tomato seed oil was obtained by Soxhlet extractor. The oil yield of tomato seeds was approximately 20.8%. The oils in the transparent, amber and opaque glass bottles were exposed to sunlight from June to September. The sample intake was made every 20 days and this procedure was repeated 4 times. Each sample was analyzed for fatty acid composition in gas chromatography. The minimum and maximum rates of the major fatty acids in all of the oil samples were 54.12-55.72%, 21.68-22.35%, 11.92-12.55%, 6.18-6.63% and 2.39-2.62% for linoleic (C18:2n6c), oleic (C18:1n9c), palmitic (C16:0), stearic (C18:0) and ?-linolenic acids (C18:3n3), respectively. The results showed that there was no highly variation between the fatty acid rates in all samplesen10.15237/gida.GD17111info:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi ve TeknolojisiYağ asitleriFatty acidsdepolamastoreEffect of sunlight on fatty acid composition of tomato seed oil stored in different colored bottlesFarklı renkli şişelerde depolanan domates çekirdeği yağının yağ asidi kompozisyonu üzerine gün ışığının etkisiArticle431122128