Nursoy, HüseyinDeniz, SuphiKarslı, M. AkifKaplan, Oktay2023-04-292023-04-292002Nursoy, H., Deniz, S., Karslı, M. A., Kaplan, O., (2002). Erken Süt Olum Dönemi̇nde Bi̇çi̇len Farklı Sorgum Hasıllarına Üre ve Melas Katkılarının Si̇laj Kali̇tesi̇ İle İn Vi̇tro Si̇ndi̇ri̇lebi̇li̇k. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 18(1-2), 77-81.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/46790Bu araştırmada, erken süt olum döneminde hasat edilen sorgum hasıllarına üre yada üre+melas ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro sindirilme dereceleri ve sindirilebilir kuru madde verimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, erken sût olum döneminde biçilen 4 farklı silajlık sorgum çeşidinin (Grass II, Grazer, Gözde ve P-988) hasılları kullanılmıştır. Bu hasıllara ağırlık esasına göre % 0.5 üre yada % 0.5 üre + \% 6 4 melas ilave edilerek, 1 litre hacimli cam kavanozlarda silolanmıştır. Silaj ömeklerinde ham besin madde analizleri ile pH ve organik asit (laktik, asetik, propiyonik ve bütirik asit) ana- lizleri yapılmıştır. Çalışmada aynca, silajların in vitro kuru madde (KM) sindirilebilirlikleri ile birim alandan sağlanan sindirilebilir KM miktarları da hesaplanmıştır. Üre ve üre+melas katkıları, silajin ham protein içenginin yanısıra silaj pH'sını da yükseltmiştir (P < 0.05) . Üre yada üre+melas katkısı, silajların propiyonik ve bütirik asit düzeyleri üzerine önemli bir etki gös- termezken; Gözde ve P-988 çeşitlerinde üre+melas katkısı asetik asit düzeyini azaltırken, laktik asit düzeyini önemli ölçüde yükseltmiştir (P < 0.05) Grass l çeşidinde üre+melas katkısı silajin in vitro KM sindirilebilirliğini arttırmıştır (P<0.05). Bu etki diğer çeşitlerde gözlenmemiştir. Katkıların birim alandan elde edilen sindirilebilir KM miktarına etkisi önemsiz bulunmuştur (P > 0.05) . Sonuç olarak, erken sût olum döneminde biçilen sorgum hasıllarına % 0.5 üre yada % 0.5 ûre + % 4 melas katkısı, silajların ham protein ve kuru madde içeriğini artırmakla beraber, silaj kalitesinde ve sindirilebilir kuru madde verimlerinde olumlu bir etki sağlamamıştır.The aim of this study was to determine the effects of urea or urea plus molasses addition into sorghum har- vested at early-milk stage on silage quality, in vitro digestibility and digestible dry matter (DM) yield of silage. To achieve this objective, four different sorghum varieties (Grass II, Grazer, Gözde, and P-988) harvested at early-milk stage were uti- lized. Silage samples were added 0.5 % urea or 0.5% urea plus 4 % molasses (on weight basis) and ensiled in mini-silos (1 L in volume). Silage samples were analyzed for chemical composition, pH and organic acids (Lactic acid, propionic acid, and butyric acids). In vitro DM digestibility and digestible DM yields of silages were also determined. Urea and urea + mo- lasses addition significantly increased silage crude protein (CP) in addition to silage pH (P < 0.05) Addition of urea or urea plus molasses did not affect silage butyric and propionic acid contents, but significantly decreased acetic acid. On the other hand addition of urea or urea plus molasses increased lactic acid contents in Gözde and P-988 varieties (P < 0.05) . Urea plus molasses addition increased silage DM digestibility in Grass II variety (P < 0.05) , but this effect was not significant for other varieties. Digestible DM yields were not affected by additives (P>0.05). In conclusion, addition of 0.05% urea or 0.05 % urea plus 4 % molasses into sorghum harvested at early-milk stage improved CP and DM contents of silages but had no positive effects on silage quality and digestible DM yields.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSorgum SilajıÜreMelasIn Vitro SindirilebilirlikSindirilebilir Kuru Madde VerimiSorghum SilageUreaMolassesIn Vitro DigestibilityDigestible Dry Matter YieldErken Süt Olum Dönemi?nde Bi?çi?len Farklı Sorgum Hasıllarına Üre ve Melas Katkılarının Si?laj Kali?tesi? I?le I?n Vi?tro Si?ndi?ri?lebi?li?kThe Effect of Urea and Molasses Addition into Sorghum Harvested at Early-Milk Stage on Silage Quality and In Vitro DigestibilityArticle181-27781