Tekinşen, O. CenapAtasever, MustafaKeleş, Abdullah2023-06-072023-06-071995 NisanTekinşen, O. C., Atasever, M., Keleş, A., (1995). Civil Peyni̇ri̇n Mi̇krobi̇yoloji̇k Kali̇te Ni̇teli̇kleri̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 11(2), 83-88.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47882In this study, 26 Civil cheese samples obtained from Erzurum province and arround were analysed microbiologically. The mean values of colony counts were determined as follows for different microorganisms : for general viable microorganisms 8.93x107/g, for proteolitic 9.61x105/g, for coliform group 4.64x104/g, for fecal streptococci 1.11x106/g, for lactic streptococci 2.18x106/g, for Lactobacillus 1.33x107/g, for Staphylococcus 6.48x105/g and finally for yeast and moulds 9.04x105/g. It was seen that microbiological quality of Civil Cheese was not very good. Civil cheese has a potantial risk for public health.Bu çalışmada Erzurum ve çevresinden temin edilen 26 adet civil peyniri numunesi incelendi. Araştırma sonuçlarına göre civil peyniri numunelerinde belirlenen mikroorganizma kolonilerinin ortalama sayılarının; genel canlı 8.93x107/g. proteolitik 9.61x105/g, koliform grubu 4.64x104/g, fekal streptokok grubu 1.11x106/g, laktik streptokok grubu 2.18x106/g, Lactobacillus 1.33x107/g, Staphylococcus 6.48x105/g, maya ve küf ise 9.04x105/g olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, civil peynirinin oldukça fazla sayıda mikroorganizma içerdiği ve halk sağlığı açısından potansiyel tehlike arz edebileceği kanaatine varıldı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessCivil cheesemicrobiological qualityCivil peynirimikrobiyolojik kaliteCivil Peyni?ri?n Mi?krobi?yoloji?k Kali?te Ni?teli?kleri?Microbiological Quality Properties of Civil CheeseArticle1128388