Sezer, M. ÖzgürKaplan, Necati2017-08-212017-08-212015-08-31Kaplan, N. (2015). Işınlanmış bazı gıdaların ESR tekniği ile incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/5860Tüketicinin güvenini kazanmak için ışınlamanın gıdalara etkilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalar ESR spektroskopi tekniğinin, hem organik hem inorganik örneklerde paramanyetik merkezleri tespit edebilen ve bu paramanyetik merkezlerin radyasyona duyarlılığını belirleyen tek ve önemli bir teknik olduğunu göstermiştir. Bu amaçla çalışmamızda bazı önemli hastalıklarda yan tedavi olarak kullanılan ve çoğunlukla aktarlardan temin edilen selüloz içerikli gıda örneklerinden olan kişniş, üzüm çekirdeği ve aspir örneklerinin ESR tekniği ile araştırılması ve radikallerin spektroskopik, dozimetrik, kinetik, ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanılmıştır. Çalışmada radyasyon nedeniyle oluşan radikaller tespit edilmiş ve bu radikallerin ESR parametreleri hesaplanmıştır. Farklı dozlarda ışınlanan örnekler kullanılarak ışınlanmamış örnek sinyali ile ışınlanmış örneklerde ışınlama sonucunda oluşan radikallerin doz-cevap eğrileri oluşturulmuştur. Yapılan eğri benzetişim hesaplamaları ile 3-12 kGy ışınlama doz aralığında deneysel verilere en iyi şekilde uyan fonksiyonun tek üstel fonksiyon biçiminde ifade edilebileceği belirlenmiştir. Ayrıca kinetik çalışmalarla bu radikallerin kararlığı tespit edilmiştir. Son olarak oda sıcaklığında 77 günlük bekleme süresi sonunda numunelerde ışınlama etkisiyle oluşan uydu pikler ile merkezde oluşan merkezi sinyalin sönümü incelenmiştir. Bunlara ek olarak mikrobiyolojik analizlerle ışınlanmanın hangi tür bakterileri inaktive edebildiği de araştırılmıştır.It is necessary to determine the impact on food irradiation to win the trust of the consumer. Studies of ESR spectroscopy, both organic and inorganic samples can detect the paramagnetic centers and determining the radiation sensitivity of these paramagnetic centers showed a significant and unique technique. For this purpose, coriander, grape seeds and safflower samples to be investigated by ESR spectroscopy and spectroscopic radicals, dosimetric, kinetics and structural characteristics determined. Studies have been identified and these radicals radicals caused by radiation ESR parameters are calculated. Different doses of irradiated samples using the irradiated samples irradiated samples in signal resulting from irradiation radicals dose-response curves were constructed. Moreover, stability of these radicals was determined with the kinetic studies. Finally, the damping of the center signal may occur at the center by satellite peaks due to irradiation of the samples were examined at room temperature. 77-day waiting period in the mathematical function that can express the best of the intensity variation is defined as the sum of two first-order kinetic function format. What type of bacteria in microbiological analysis of irradiation In addition the study also can inactivate.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAspirElektron Spin Rezonans (ESR)Gıda ışınlamasıKişnişÜzüm çekirdeğiAspenElectron Spin Resonance (ESR)Food irradiationCorianderGrape seedGrape seedIşınlanmış bazı gıdaların ESR tekniği ile incelenmesiInvesti̇gation of some irradiated food by esr techniqueMaster Thesis