Durgun, ZaferKeskin, ErcanTiftik, Ali MuhtarKeçeci, TufanHaliloğlu, Seyfullah2023-06-072023-06-071995 NisanDurgun, Z., Keskin, E., Tiftik, A. M., Keçeci, T., Haliloğlu, S., (1995). İnvi̇tro Soğan Yağı Uygulamasının Plazma Kolesterol ve Gli̇koz Düzeyleri̇ ile Bazı Hematoloji̇k Parametreler Üzeri̇ne. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 11(2), 113-118.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47891In this study, ten dogs, 6-8 months aged, were used. All dogs were fed normal diet plus cholesterol powder for ten days. At the end of the period, the means plasma cholesterol levels increased from 64. 60 to 230. 20 mg/ dl. Hypercholesterolemia didn't cause deformation in erytrocytes shapes. Then, ten blood samples taken from all the dogs were divided equally into two groups as control and experimental. Two hours after as in vitro 0. 2 ?l of onion oil addition to each 10 ml of blood sample in experimental group, plasma cholesterol levels in experimental and control groups decreased from 238. 20, 180. 40 and 171. 60 mg/dl respectively. Plasma glucose levels in experimental group decreased significatly as compared to control group after onion oil administration (P<0.05). After in vitro onion oil administration to experimental group, erytrocytes shapes showed deformation and crenation due to Heinz body formation resulting obviously falling in erytrocytes count, haemoglobine amount and haematocrit values in comparison with control group. Consequently, in this investigation, it was determined that onion oil had no effect on plasma cholesterol levels whereas reduced plasma glucose levels and had haemolytic effect on erytrocytes.Araştırmada sağlıklı, 6-8 aylık 10 adet köpek kullanıldı. Tüm hayvanlar 10 gün süreyle diyetlerine kolesterol ilave edilmek suretiyle hiperkolesterolemik hale getirildi. Bu periyod sonunda bütün hayvanlarda ortalama plazma kolesterol seviyesi 64. 60'dan 238. 20 mg/dl'ye yükseltildi. Hiperkolesterolemi alyuvar şekillerinde herhangi bir deformasyona neden olmadı. Hiperkolesterolemik hayvanlardan alınan 10 adet kan örneği kontrol ve deneme olmak üzere iki eşit gruba ayrıldı. Deneme grubundaki 10'ar ml'lik her bir kan örneğine (n-5) in vitro olarak 0. 2'şer ?l soğan yağı ilavesini izleyen 2 saatlik inkübasyon periyodunun sonunda, plazma kolesterol düzeyi deneme ve kontrol grrubunda sırasıyla; 238. 20'den 180, 40 ve 171. 60 mg/dl'ye düştü. Plazma glikoz seviyesindeki azalma kontrol grubuna göre farklı bulundu (P<0.05). In vitro soğan yağı uygulanan grupta kontrol grubuna göre eritrositlerde Heinz cisimciklerine bağlı deformasyon şekillendiği, eritrosit sayısı, henoglobin miktarı ve hematokrit değerde belirgin azalma meydana geldiği gözlendi. Sonuç olarak bu çalışmada; soğan yağının kan glikoz seviyesini düşürdüğü, hemolitik etkisi olduğu, plazma kolesterol düzeyi üzerine ise herhangi bir etkiye sahip olmadığı kanaatine varıldı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOnion oilcholesterolglucosedogSoğan yağıkolesterolglikozköpekI?nvi?tro Soğan Yağı Uygulamasının Plazma Kolesterol ve Gli?koz Düzeyleri? ile Bazı Hematoloji?k Parametreler Üzeri?neEffects of Invitro Onion Oil Administration on Plasma Cholesterol and Glucose Levels and Some Haematological ParametersArticle112113118