Çelik, CemalPatır, BahriSaltan, SüreyyaGüven, Abamüslüm2023-06-072023-06-071995 OcakÇelik, C., Patır, B., Saltan, S., Güven, A., (1995). Elazığ'da Tüketi̇me Sunulan Dondurmaların Hi̇jyeni̇k Kali̇tesi̇ ve Genel Koloni̇ Sayısı ile Meti̇len Mavi̇si̇ İndi̇rgeme Süresi̇ Arasındaki Korelasyon Üzeri̇ne Araştırmalar. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 11(1), 67-72.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47862The purpose of this study was to determine the hygienic quality of ice-cream in Elazığ. 60 ice-cream samples were examined. The average number of total viable aerob colony was found to be 1.6 x 107/g., Coliforms was 4.3 x 10 /g.. Staphylococcus was 8.7 x 104/g.. Coagulase-positive Staphylococcus was 4.1 x 104/g.. Faecal Strep- tococcus was 2.8 X 104/g.. yeasts and molds was 8.5 x 104/g. The correlation between the general viable colony count and the methylene blue reduction time was found to be significant (p <0.01). In conclusion, the hygienic qualities of the ice-cream samples examined were low and didn't fit to the recommended microbiological standards.Bu araştırma, Elazığ' da tüketime sunulan sade dondurmaların hijyenik kalitesini saptamak amacıyla yapıldı Çalışmada 60 adet dondurma örneği incelendi. Örneklerde aerob genel koloni sayısı ortalaması 1.6 x 107/g., kolifor 4.3 x 104/g.. Staphylococcus 8.7 x 104 /g., koagulaz-pozitif Staphylococcus 4.1 x 103 /g., fekal Streptococcus 2.8 x 105g., maya ve küf sayısı ise 8.5 x 103 /g. değerlerinde bulundu. Genel koloni sayısı ile metilen mavisi indirgeme süresi arasında anlamlı bir bağıntının (p<0.01) mevcut olduğu belirlendi. Sonuç olarak, incelenen dondurma örneklerinin hijyenik kalitesinin oldukça yetersiz olduğu, ve önerilen mikrobiyolojik standardlara uymadıkları saptandı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessice creamhygienic qualitymethylene blue reduction testdondurmahijyenik kalitemetilen mavisi indirgeme testiElazığ'da Tüketi?me Sunulan Dondurmaların Hi?jyeni?k Kali?tesi? ve Genel Koloni? Sayısı ile Meti?len Mavi?si? I?ndi?rgeme Süresi? Arasındaki Korelasyon Üzeri?ne AraştırmalarStudies on the Hygienic Quality of Ice-Cream Consumed in Elazığ and the Correlation Between the General Colony Counts and Methylene Blue Reduction TimeArticle1116772