Oğuz, CennetÖzaydın, Gürhan2020-03-262020-03-262017Oğuz, C., Özaydın, G. (2017). Tüketicilerin Gıda Tüketiminde Ambalajln Önemi: Konya İli Selçuklu İlçesi Orneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(2), 173-178.1303-01831303-0183http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpnME5ETXhNUT09https://hdl.handle.net/20.500.12395/34591Çalışmanın amacı, tüketicilerin gıda ürünlerinde ambalaj konusundaki bilinç düzeylerini ortaya koymaktır. Araştırmada kullanılan veriler anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmanın örnek hacmi Konya iline SorumluYazar bağlı Selçuklu ilçesinde tüketicilerin olasılık örneklemesi yöntemine göre 100 olarak belirlenmiştir. Gürhan ÖZAYDIN Tüketicilerin gıda ürünlerini satın alma eğilimlerinde ambalajın etkisini belirlemek üzere hazırlanan verilerin gurhancığselcuk. edu. tr güvenirliliği Cronbach's Alpha testi ile belirlenmiştir. Anket sonuçlarından elde edilen veriler, tüketicilerin gelir seviyelerine göre (tabakalara ayrılarak), gıda ürünleri sat1n alma eğilimleri arasında tek yönlü varyans analizi Geliş Tarihi: [005,20] yapılarak Duncan testi ile farkın hangi gruptan kaynaklandığı yorumlanmıştır. Sonuç olarak; tüketiciler gıda Kabul Tarihi: 10. 09. 201 ürünleri ambalaj larının cam ambalaj olmasını tercih etmektedirler. Katılımcıların 69'u çevre kirliliğine en çok neden olan ambalaj maddesinin plastik malzeme olduğunu düşünmektedir. Tüketicilerin gıda ürününü sat1n Tarım Ekonomisi Dergisi alırken ambalajın görünüşü ve ambalajın yapıldığı malzeme önemli yer almaktadır. Katılımcılar ambalaj Cilt:23 Sayı:2 Sayfa:] 73--1 78 renginde çoğunlukla kırmızı rengi tercih etmektedirler. Tüketicilerin ambalaj tercihi ile gelir durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmaktadır.The aim ofthe study is to reveal consciousness levels of consumers on the packaging of food products. The data used in the research were obtained using the questionnaire technique. The sample size of the study was determined as 100 according to the probability sampling method of households living in Konya-Selçuklu district. The reliability of the data prepared to determine the effect of packaging on consumers' tendency to purchase food products was tested by Cronbach's Alpha test. The data from the survey results were analyzed by one-way analysis of variance between consumers' income levels (by separating strata) and food product purchasing tendencies and Duncan test was used to determine which group was the difference. As result; Consumers prefer to use glass packaging for food products packaging. 69.0% of participant think that the packaging material that causes the most environmental pollution is plastic material. Among the elements that are attractive in packaging for the purchase of food products by individuals are; The appearance of the package and the material from which the package is made. Participants mostly preferred red color in the packaging color. There is statistically significant relationship between consumer preference ofpackaging and income statustrinfo:eu-repo/semantics/openAccessAmbalajlamaPackagingTüketiciConsumerTüketicilerin gıda tüketiminde ambalajln önemi: Konya İli Selçuklu İlçesi örneğiImportance of packaging in consumer 's food consumption : A Case of Konya-Selçuklu districtArticle232173178