Demet, ÖmerOğuz, HalisÇelik, İlhamiAdıgüzel, Hasan2023-06-012023-06-011995 NisanDemet, Ö., Oğuz, H., Çelik, İ., Adıgüzel, H., (1995). Buğday, Mısır, Pi̇ri̇nç ve Yerfıstığında Aflatoksi̇n Üreti̇lmesi̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 11(2), 135-140.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47742In this study, the production of aflatoxin at a grade appropriate for dietary aflatoxin feeding studies were performed under our laboratory conditions. After sporulation Aspergillus parasiticus NRRL 2999 strain in the tubes containing Patato Dextrose Agar (Merck), the spores were removed by washings with 0.005% Triton X-100 (Merck) and an enriched suspensions of spores were obtained, following determination of the spore numbers in per ml of sus- pension, the suspension was used the inoculate the sterilized substrate (wheat, corn, rice and peanut) in erlenmeyer flasks and after inoculation the flasks were into an incubator for fermentation at 28 °C. Toplam twelve erlenmeyer flasks each having three ones for each substrate were fermented. At the end of the five days fermentation aflatoxin levels of the flasks were the determined by Fluorescence Spectrophotometry. Aflatoxin levels were measured as mg/ kg substrate (ppm) as follows: 71.88 for wheat (72.55% B1. 11.31 % B2, 11.28% G, and 4.86 % G?); 48.14 for corn (78.84 % B1, 7.45 % B2, 10.85% G1 and 2.86% G2); 63.64 for rice (83.06 % B1, 12.98 % B2. 2.84 % G1 and 1.12% G2); and 14.65 for peanut (84.02 % B1, 8.82% B2, 5.01 % G, and 2.15% G?).Bu çalışmada, buğday, mısır, pirinç ve yerfıstığında aflatoksin üretildi. Aspergillus parasiticus NRRL 2999 suşu, Patates Dekstroz Agar (PDA) içeren tüplerde sporlandırıldıktan sonra, sporlar % 0.005'lik Triton X-100 çözeltisi ile alınarak spor süspansiyonu hazırlandı ve spor hücresi sayımı yapıldı. Sterilizasyonu önceden yapılan ve buğday, mısır, pirinç ve yerfıstığı içeren erlenmayerlere ekimler yapıldıktan sonra fermentasyon için 28 °C'ye ayarlanmış etüve kondu. Herbir substrattan üç adet olmak üzere toplam on iki erlenmayer fermentasyona tabi tutuldu. Beş gün süren fer- mentasyon sonunda yapılan Spektrofotometrik ölçümde mg/kg (ppm) olarak sırasıyla buğdayda 71.88 (% 72.55 B1, % 11.31 B2, % 11.28 G? ve % 4.86 G?); mısırda 48.14 (% 78.84 B1, % 7.45 B2. % 10.85 G? ve % 2.86 G2): pirinçte 63.64 (% 83.06 B1. % 12.98 B2, % 2.84 G1 ve % 1.12 G2) ve yerfıstığında ise 14.65 (% 84.02 B1. % 8.82 B2, % 5.01 G? ve % 2.15 G2) düzeyinde aflatoksin tesbit edildi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAflatoxinproductionwheatcornricepeanutAflatoksinüretimbuğdaymısırpirinçyerfıstığıBuğday, Mısır, Pi?ri?nç ve Yerfıstığında Aflatoksi?n Üreti?lmesi?Production of Aflatoxin on Wheat, Corn, Rice and PeanutArticle112135140