Koçak, AhmetOrbay, Ali Ekrem2017-05-242017-05-242014-06-27Orbay, A. E. (2014). Konya çevresinde yetişen içilebilir bazı tıbbi bitkilerin yağ asit kompozisyonlarının belirlenmesi ve karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/4853Bu çalışmam da Konya Bölgesinde yetişen, Çördük (Hyssopus officinalis), Hardal (Brassica arvensis), Isırgan (Urtica dioica), Kekik (Thymus), Lavanta (Lavandula L.), Melisa (Melissa officinalis), M. Ada Çayı (Salvia sclareae L.) ve Kantaron (Hypericum perforatum) olmak üzere sekiz farklı tıbbi ve aromatik bitki toplanmıştır. Toplanan bitkilerin, Shiadzu-GC 15-A gaz kromotografisi kullanılarak yağ asidi analizleri yapılmıştır. Bulunan değerler birbirleri ile karşılaştırılmıştır.Yapılan analizlerde bütün bitkilerde doymamış yağ asidi miktarı, doymuş yağ asitlerinden fazla çıkmıştır. Bitkilerin bileşiminde C6:0 ile C24:0 arasında değişen 35 farklı yağ asidi belirlenmiştir.Baskın yağ asitleri olarak,C16:0 (Palimitik asit), C18:0 (Stearik asit), C18:1 (Oleik asit), C18:2 (Linoleik asit), C18:3 (Linolenik asit) bulunmuştur. ω-3 yağ asitleri en fazla Lavanta'da (% 61,83), ω-6 yağ asitleri en fazla Isırgan otunda (% 58,23) bulunmuştur. EPA (eikosapentaenoik asit) en fazla Çördük'de ( % 1,31), DHA(Dokozahegzaenoik asit) en fazla Hardal da (% 5,01) bulunmuştur.In this study, eiğht medical plants were collected in Konya region which are Çördük(Hyssopus officinalis), Hardal (Brassica arvensis), Isırgan (Urtica dioica), Kekik(Thymus), Lavanta (Lavandula L.), Melisa (Melissa officinalis), M. Ada Çayı (Salvia sclareae L.) and Kantaron (Hypericum perforatum). Collected plants was analysing from fatty acid compositıon by Shimadzu GC-15A gaz chromotography founded alues was compared.In analysis of all the plants, the amount of unsaturated fatty acids are more than the amount of saturated fatty acids. Thirty-five different fatty acids was found between C6 and C24 in the combiation of plants.As dominant fatty acids, C16:0 (Palimitik acid), C18:0 (Stearik acid), C18:1 (Oleik acid), C18:2 (Linoleik acid), C18:3 (Linoleinik acid) were found. ω–3 fatty acid mostly in lavandula (%61,83), ω-6 fatty acid mostly in Urtica dioica (%58,23) were found. EPA(eikosapentaenoik acid) mostly in hysso (Hyssopus officinalis) (%1,31), DHA (Dokozahegzaenoik acid) mostly in mustard (Brassica arvensis) (%5,01) were found.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSerbest yağ asitleriFree fatty acidsTıbbi bitkilerMedicine plantsKonyaKonya çevresinde yetişen içilebilir bazı tıbbi bitkilerin yağ asit kompozisyonlarının belirlenmesi ve karşılaştırılmasıSome properties of medicinal plants growing in and around Konya allowed to determine and compare the composition of fatty acidsMaster Thesis