Başoğlu, AbdullahTurgut, KürşatEksen, MursayettinTraş, BünyaminMaden, MehmetOk, MahmutBaş, A. LeventKeçeci, Tufan2023-06-032023-06-031993Başoğlu, A., Turgut, K., Eksen, M., Traş, B., Maden, M., Ok, M., Baş, A. L., Keçeci, T., (1993). Effect Of Acute Ruminal Acidosis On Riboflavin and Niacin Concentrations In Sheep. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 9(2), 31-35.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47782Six nonlactating, nonpregnant adult ewes divided into two groups of 3 animals each as a control and experimental groups were used to evaluate the effect of experimentally induced acute ruminal acidosis on plasma and rumen fluid riboflavin and niacin concentrations. Decreasements in ruminal fluid pH, the count of protozoa and increase in the count of bacteria were related to gradual decreases in plasma riboflavin and niacin concentration. Plasma riboflavin and niacin concentrations decreased respectively from 9.51 mcg/ ml and 7 01 mcg/ml to 0.42 mcg/ml and 0.09mcg / m * l at the first day of the experiment (p < 0.05) and than inclined towards normal values. Similar drastical decrease in the niacin concentration of rumen fluid was determined at the first day of the experiment.Bu çalışma deneysel olarak oluşturulan akut ruminal asidozisin plazma ve rumen sıvısı riboflavin ve niasin konsantrasyonlarına etkisini araştırmak amacıyla, laktasyonda ve gebe olmayan altı koyunda yapıldı. Rumen sıvısı PH'sı ve protozoa sayısındaki azalış ile bakteri sayısındaki artış, plazma riboflavin ve niacin konsentrasyonlarındakı dereceli azalış ile ilgiliydi. Denemenin birinci gününde, plazma riboflavin ve niacin konsantrasyonları sırasıyla 9.51 ve 7.01 mcg/ml'den 0.42 ve 0.09 mcg/ml'ye düştü (p<0.05) ve sonraki günlerde normal değerlere doğru yükseldi. Benzer şekildeki ani ve şiddetli bir düşme rumen sıvısı niasin konsantrasyonlarında da gözlendi.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessEffect Of Acute Ruminal Acidosis On Riboflavin and Niacin Concentrations In SheepKoyunlarda Akut Ruminal Asidozisin Riboflavin ve Niacin Konsentrasyonlarına EtkisiArticle923135