Tekinşen, O. CenapPatır, BahriAlkan, Mehmet2023-06-032023-06-031993Tekinşen, O. C., Patır, B., Alkan, M., (1993). Şavak Peynirinde Koliform Grubu Mikroorganizmalar Üzeri̇ne Araştırmalar. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 9(2), 8-12.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47805Elazığ'da tüketime sunulan şavak peynirinde koliform grubu mikroorganizmaların türleri ve dağılımları 45 peynir örneğinde incelendi Örneklerin tümünün koliform grubu mikroorganizmalarını içerdiği bulundu. Örneklerde en sık rastlanan türlerin sırasıyla Aerobacter aerogenes (% 75.6). Escherichia coli 1 (% 70.1). Escherichia freundi 1(% 48.9), Escherichia coliII (% 22 2), Aerobacter aerogenes II (% 13.3) ve Escherichia freundii II (% 6.7) olduğu gözlemlendi İzole edilen toplam 398 suşun 157'sinin Escherichia coli 1 (% 39.5), 129'unun Aerobacter aerogenesI (% 32.4) ve 54'ünün Escherichia freundiiI (% 13.6) olduğu bulundu Sonuç olarak, Elazığ bölgesi şavak peynirinin hijyenik koşullar altında üretilmediği ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike arzedebileceği kanısına varıldı.The occurence of coliform group microorganism species in şavak cheese were investigated in 45 samples. All of the samples contained coliform group microorganisms. The most occuring species in the samples were Aerobacter aerogenes I ( 75.6 \%) Escherichia coli ( 70 ,1\%) Escherichia freundii 1 ( 489 \%) , Escherichia coli II ( 22.2 \%) Aerobacter aerogenes II (13.3%) and Escherichia freundii H (6.7\%) . Total 398 strains isolated consisted of 157 Escherichia coli 1 (39.5%), 129 Aerobacter aerogenes I (32.4\%) and 54 Escherichia freundiiI (13.6 %). It is concluded that şavak cheese consumed in Elazığ area is produced under unhygienic conditions and may represents a potential hazard for public health.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessŞavak Peynirinde Koliform Grubu Mikroorganizmalar Üzeri?ne AraştırmalarStudies on Coliform Organisms in Şavak CheeseArticle92812