2022-11-212022-11-212010Coşkun, B., Polat, E. S., Gürbüz, E., İnal, F., (2010).Farklı saflıktaki gliserolün kuzularda besi performansı üzerine etkisi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 26 (2), 75-79 .1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/43528Amaç: Çalışma, farklı üretim metotları ile farklı saflıklarda elde edilen gliserolün kuzu besisinde kullanılmasının besi performansı üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada 32 baş yaklaşık 5 aylık yaşta Kangal Akkaramanı erkek kuzu kullanılmıştır. Araştırmada kontrol grubu, saf gliserol verilen grup, iki farklı saflıkta ham gliserol (% 4.14 ve % 9.80 metanol) verilen gruplar olmak üzere her biri 8 kuzudan oluşan 4 grup oluşturulmuştur. Araştırma bir hafta alıştırma ve 10 haftası deneme olmak üzere toplam 11 hafta sürdürülmüştür. Bulgular: Çalışmada gruplar arasında kuzuların canlı ağırlıkları bakımından farklılık gözlenmemiştir (p>0.05). Günlük canlı ağırlık artışları karşılaştırıldığında ise sadece 56- 70. günlerde ham gliserol verilen gruplarda artış önemli bulunmuştur (p<0.05). Gruplar arasında toplam yem tüketimlerinde farklılık bulunmazken, konsantre ve kaba yemden yararlanma oranı 56-70. günlerde ham gliserol verilen gruplarda daha iyi bulunmuştur(p<0.05). Öneri: Ekonomik olması halinde kuzu rasyonlarına %2.5’a kadar gliserol katılabileceği, daha fazla kullanım imkanlarının da araştırılabileceği önerilebilir.Aim: The effects of glycerol which is supplied from different production methods resulting in different purity were investigated on fattening lambs on nutrition performance. Materials and Methods: In the experiment, 32 of weaned Akkaraman Kangal male lambs, five months of age, were used in 4 groups, 8 animals each, formed as control, pure glycerol, and two various methanol acquired crude glycerol (4.14 and 9.80% methanol) groups. Experiment was continued 11 weeks including 1 week adaptation and 10 weeks experimental. Results: No significant difference was observed in terms of live weight (p>0.05). When daily live weight gains were compared, only in 56-70 days the crude glycerol group showed significance (p<0.05). There were no differences between groups in total feed consumption, but concentrate and roughage utilization rate were found better in 56-70 day, in the crude glycerol groups (p<0.05). Conclusion: It could be suggested that supplementation of lamb diets with up to 2.5% of glycerol when it was economic. Also, further evaluations are needed to determine the effect of higher levels of glyceroltrinfo:eu-repo/semantics/openAccessKuzugliserolbesi performansıLambglycerolfattening performanceFarklı saflıktaki gliserolün kuzularda besi performansı üzerine etkisiArticle2627579