Coşkun, Behiçİnal, FatmaErganış, OsmanKuyucuoğlu, YahyaOk, ÜmranÇelik, İlhamiTiftik, Ali MuhtarKurtoğlu, Firuze2020-03-262020-03-261998Coşkun, B., İnal, F., Erganış, O., Kuyucuoğlu, Y., Ok, Ü., Çelik, İ., Tiftik, A. M., Kurtoğlu, F., (1998). Farklı Düzeylerde Askorbik Asit İhtiva Eden Rasyonların Yumurta Tavuklarında Verim ve İmmünite Üzerine Etkileri. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 22(1), 29-35.1300-0128https://hdl.handle.net/20.500.12395/16828Çalışma iki deneme halinde yürütülmüştür. Birinci denemede üç farklı düzeyde C vitamini (0, 50 ve 100 mg/kg) ilave edilen ve büyük oranda mısıra dayalı rasyonların yumurta tavuklarında verim ve Newcatle aşısına karşı oluşan antikor titreleri üzerine etkileri incelenmiş ve toplam 648 adet yumurtacı hibrit tavuk kullanılmıştır. 50 mg vitamin C verilen C2 grubunun diğer iki gruba göre daha düşük yumurta verimine sahip olduğu ve bir kg yumurta üretimi için daha fazla yem tükettiği gözlenmiştir. Bir yıl süren denemede 11 farklı zamanda kanda Hemaglutinasyon Inhibisyon (HI) testi ile antikor titreleri belirlenmiştir. Farklı zamanlarda alınan örneklerde ise kanda T-lenfosit yüzdesi ile dalakta plazma hücre sayısı ve serum vitamin C düzeyleri tayin edilmiştir. İncelenen bu kriterler bakımından gruplar arasında belirgin farklılıklar tespit edilmemiştir. İkinci denemede farklı düzeylerde C vitamini ihtiva eden rasyonlarla beslenen ve I. denemede yer alan her gruptan 24 civciv elde edilerek maternal bağışıklık incelenmiştir. Civcivlerden 2., 7. ve 10. gün alınan kan örneklerinde antikor titreleri belirlenmiş ve dalak, bursa Fabricii, timus ve ileum gibi lenfoid organlardan alınan doku örneklerinde histolojik incelemeler yapılmıştır. Bu denemede örnek alım yaşına bağlı olarak değişimler gözlenmesine karşılık farklı vitamin düzeylerinin gruplar arasında farklılık oluşturmadığı gözlenmiştir.This research was carried out in two experiments. In first experiment, three different levels of vitamin C (0, 50 and 100 mg/kg feed) were added the diets based on corn, and the effects of the diets on egg yields, blood vitamin levels, T-lymphocyte percentage, plasma cell count in spleen and antibody titers against the vaccine of Newcastle disease were investigated for one year. Total of 648 laying hens were used in this experiment. The group fed the diet added 50 mg/kg vitamin C, produced less egg and fed more feed for one kg egg than other groups. There were no obvious differences among groups at the antibody titers, the ratio of T-lymphocyte and blood vitamin C levels. In the second experiment twentyfour chiks for each group were supplied by hatching eggs from the hens used in experiment I in order to investigate maternal immunity. Antibody titers were determined at day 2, 7 and 10. At same day, for histologic investigation, blood and some lenfoid tissue samples from spleen, bursa Fabricii, tymus and ileum were taken at same days. The effects of different vitamin C levels were not significant on the antibody titers and histologic results.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAntibody TitersAscorbic AcidEgg YieldsImmunityLaying HensMaternal ImmunityT-LymphocytesAskorbik asitBağışıklıkMaternal BağışıklıkYumurta VerimiYumurta TavuğuAntikor TitresiT-LenfositFarklı Düzeylerde Askorbik Asit İhtiva Eden Rasyonların Yumurta Tavuklarında Verim ve İmmünite Üzerine EtkileriThe Effects of Various Level of Ascorbic Acid on the Immunity and Egg Yield of Laying HensArticle2212935Q3