İnal, FatmaDivarcı, Çağatay2024-10-312024-10-312024Divarcı, Ç. (2024). Köpek diyetine zeytin yaprağı katılmasının lezzet, in vitro sindirim, dışkı kıvamı ve oksidasyon üzerine etkileri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/53167Proje, köpeklerde zeytin yapraklarının kabulünü, sindirim ve dışkı kıvamına etkilerini, köpek mamalarında antioksidan ve lif kaynağı olarak kullanılabilirliğini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada 2-8 yaşlı, ortalama 22 kg canlı ağırlığında, erkek ve dişi karışık cinsiyette 16 adet Golden retriever ırkı köpek kullanılmıştır. İki grup oluşturulmuş, kontrol grubuna ticari yetişkin bir kuru köpek maması günlük 400 g yedirilmiştir. Deneme grubunun 360 g mamasının üzerine 40 g zeytin yaprağı unu eklenmiştir. Yedirme denemesi 5 gün sürdürülmüştür. 5 gün boyunca bütün köpeklerin dışkıları skorlanmıştır. Zeytin yaprağının ve %10 zeytin yaprağı ilave edilmiş mamanın in vitro kuru madde ve organik madde sindirilebilirlikleri DaisyII inkübatör ortamında belirlenmiştir. Kuru mamaya %2.5, 5 ve 10 oranlarında zeytin yaprağı ilave edilmiş, 60 °C'lik etüvde karanlıkta bekletilmiş, 2, 24 ve 72. saatlerde TBARS analiz yöntemiyle oksidasyon düzeyleri belirlenmiştir. Köpekler zeytin yaprağı içeren diyeti artırmadan tüketmiştir. İki grubun dışkı kıvamında herhangi bir farklılık görülmemiştir. Zeytin yaprağı in vitro kuru madde ve organik madde sindirilebilirliğini yaklaşık %8,5 düşürmüştür. Kuru mamaya ilave edilen %2,5 ve %5 zeytin yaprağı 2. ve 24. saatlerde oksidasyonu önemli derecede azaltmıştır. Ancak 72. saatte etkisiz kalmıştır. %10 zeytin yaprağı ilavesinde ise 72. saatte malondialdehid düzeyi diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada köpekler zeytin yaprağını kabul etmiştir. Dışkı kalitesi bozulmamıştır. Potansiyel bir diyet lifi kaynağı olarak ve antioksidan etkinliği üzerinde daha çok ve daha detaylı çalışmalar yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.The project was planned to determine the acceptance of olive leaves in dogs, their effects on digestion and fecal consistency, and their usability as antioxidant and fiber source in dog food. In the study, 16 Golden retriever dogs of mixed sex, male and female, aged 2-8 years, with an average live weight of 22 kg were used. Two groups were formed, the control group was fed 400 g of a commercial adult dry dog food daily. In the experimental group, daily 40 g of olive leaf meal was added to 360 g of food. The feeding trial was continued for 5 days. During the 5 days, the feces of all dogs were scored. In vitro dry matter and organic matter digestibility of olive leaves and food with 10% olive leaves were determined in DaisyII incubator. Olive leaves were added to the dry food at 2,5; 5 and 10% ratios, kept in an oven at 60 °C in the dark, and oxidation levels were determined at 2, 24 and 72 hours by TBARS analysis method. The dogs consumed the diet containing olive leaves without increasing. No difference was observed in fecal consistency of the two groups. Olive leaf reduced in vitro dry matter and organic matter digestibility by approximately 8,5%. Addition of 2,5% and 5% olive leaves to dry food significantly reduced oxidation at 2 and 24 hours. However, it was ineffective at 72 h. Malondialdehyde levels at 72 h were higher in 10% olive leaf supplementation than in the other groups. In this study, dogs accepted olive leaves. Fecal quality was not impaired. It is concluded that more detailed studies should be conducted on its antioxidant activity and as a potential source of dietary fiber.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessDışkı KıvamıKöpekOksidasyonSindirilebilirlikZeytin YaprağıDigestibilityDogFecal ConsistencyOlive LeafOxidationKöpek diyetine zeytin yaprağı katılmasının lezzet, in vitro sindirim, dışkı kıvamı ve oksidasyon üzerine etkileriThe effects of olive leaves added to the diet of dogs on palatability, in vitro digestibility, stool consistency and oxidationMaster Thesis877747