Güzel, HaticeMerdan, Mustafa2020-03-262020-03-2619981012-2354http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpVek9EVTE=https://hdl.handle.net/20.500.12395/16648Bu çalışmada 4 MHz'lik transduserle 20C ve 60C'de ultrasonik hız, sütlerde, meyve sularında Darbe-Yankı metodu ile ölçüldü. Hızları ile sıcaklıkları arasındaki bağıntı araştırıldı. Sütlerde ve meyve sularında sıcaklık arttıkça ultrasonik hızın düştüğü, suda ise sıcaklık arttıkça yükseldiği gözlendi. Ayrıca aynı deney düzeneği ve aynı transduser kullanılarak saf su ve tuzlu suda her 5 C sıcaklık artışına karşılık gelen ultrasonik hızlar ölçüldü (15-60 C, 4 MHz). Sıcaklık arttığında ultrasonik hızın da arttığı gözlendi.In this work 4 MHz transducer was used to measure the ultrasonic velocity in various samples, including milk, juice at 20°C and 60°C by applying the Puls-Echo method. The relation between the velocity and temperatures is investigated. It is seen that as the heat increases in milk and juice the ultrasonic velocity decreases, wheras in water, as the heat increases the ultrasonic velocity decreases.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriBilgisayar BilimleriYapay ZekaBilgisayar BilimleriYazılım MühendisliğiBitki BilimleriÇevre BilimleriÇevre MühendisliğiEndüstri MühendisliğiFizikAkışkanlar ve PlazmaFizikAtomik ve Moleküler KimyaFizikKatı HalFizikMatematikGıda Bilimi ve Teknolojisiİmalat Mühendisliğiİnşaat Mühendisliğiİnşaat ve Yapı Teknolojisiİstatistik ve OlasılıkKimyaAnalitikKimyaİnorganik ve NükleerKimyaOrganikKimyaTıbbiKimyaUygulamalıMatematikMimarlıkMühendislikElektrik ve ElektronikMühendislikMakineSavunma BilimleriTarımsal Ekonomi ve PolitikaVeterinerlikZiraat MühendisliğiZiraatToprak BilimiZoolojiSıvı gıdalarda ultrasonik hız ölçümlerUltrasonic velocity measurement in liquid foodArticle1401.Feb5674