Işık, NerminBalkış, Mustafa2015-03-022015-03-022011Balkış, M. (2011). Lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, probiyotik süt ürünleri tüketim sıklıkları ve bilgilerinin belirlenmesi: Kulu örneği. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/1651Araştırma; lise öğrenimine devam eden öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını, probiyotik süt ürünleri tüketim sıklıkları ve bilgilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya Konya'nın Kulu İlçesine bağlı merkez liselerde öğrenim gören 163'ü kız, 107'si erkek, toplam 270 öğrenci katılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmış ve veri toplama aracı olarak anket formu uygulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin boy ortalamaları: 1.66±0.08 m, ağırlık ortalamaları ise 57.94±0.63 kg'dır. Öğrencilerin Beden Kütle İndeksi değerleri: %74,8'i normal, %20'si zayıf ve %5,2'si hafif şişman olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin %53,5`i kahvaltıyı, %35,7'si öğle ve %10,8'i akşam yemeğini atlamaktadır. Öğrencilerin; %74,1'i beyaz ekmeği, %72,6'sı çayı ve %63,7'si peyniri hergün tüketmektedir. Erkek öğrencilerin %29,9'u, kızların ise %31,9'u probiyotik besinleri tüketmektedir. Öğrencilerden bu besinleri tüketenlerin %34,5'inin tavsiye üzerine tükettiği; tüketmeyenlerin ise %35,5'înin bilmedikleri için tüketmedikleri belirlenmiştir. probiyotik süt ürünleri en çok sindirim problemleri (%52.4) için tüketilirken; probiyotik yoğurtlar en çok tüketilen ürün olup yüzde tüketim puanı 61.6 olarak saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; lise öğrencilerinin az bir kısmının öğün atlamadığı (%7.8) ve öğrencilerin probiyotik besin tüketimlerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Buna göre; öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenme ile probiyotik ürünler konusunda bilgilendirilmelerine ve bu ürünlerin tüketimlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasına yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.This research was implemented to determine the nutrition habits, probiotic nutrient consumptions and the knowledge of probiotics of the high school students. The research was conducted with 163 female and 107 male students in Konya province, Kulu district. ?Survey Method? was used in the research and for data collection questionnaire forms has been used. The mean values of the heights and weights of the students in the study are (1.66±0.005 (m) and 57.94±0.633 (kg) in turn. The bady mass index values of the students were determined as normal with a rate of %74,8 of, %20 were determined as thin and %5,2 were determined as little bit fat. According to the results it is shown that the %53,4 of these students skip breakfasts, %35,7 skip lunches and % 10,8 of them skip dinners. %74,1 of the students consume white bread , %72,6 consume tea and %63,7 consume cheese everyday. According to the findings it is found out that 29.9% of males and 31.9% females consume probiotic foods and a rate of 34.5% of those consuming probiotic foods consume these products because of suggestions. Also it is seen that 35,5% of the students do not consume these products because they do not know what they are. It is determined that probiotic dairy products are mostly consumed due to digestive problems (%52,4) and probiotic yoghurts are the products with the highest consumption point 61.6. According to the findings obtained in the study, it is concluded that most of the high school students generally skip a meal (7.8%) and a large majority of high school students do not consume probiotic foods. Thus, some suggestions have been presented for the purpose of informing students on balanced nutrition and probiotics; and providing more necessary studies to raise the consumptions of these foods.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessErgenlerBeslenme alışkanlıklarıProbiyotik besinAdolescentsNutrition habitsProbiotic nutrientsLise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, probiyotik süt ürünleri tüketim sıklıkları ve bilgilerinin belirlenmesi: Kulu örneğiDetermination of the nutrition habits, probiotic dairy product consumptions and probiotic acquirements of high school students, Kulu sampleMaster Thesis