Kaya, EmreAtasever, Mustafa2023-01-162023-01-162020Kaya, E., Atasever, M., (2020). Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılması. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 36 (1), 48-57. DOI: 10.15312/EurasianJVetSci.2020.2592146-19531309-6958https://hdl.handle.net/20.500.12395/44692Amaç: Bu çalışma, Erzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp’in varlığını ve yaygınlığını belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Erzurum’da tüketime sunulan 100 adet tavuk but eti örneği analize alınmıştır. Listeria spp. izolasyon ve identifikasyonunda TS EN ISO 2017 metodu ve Microbact 12 L Listeria identifikasyon test kiti kullanıldı. Bulgular: Yapılan izolasyon çalışmalarında tavuk eti örneklerinde 64 (%64) adet Listeria spp. izole edildi.İdentifiye edilen Listeria’ların 16 (%25)‘sının L. monocytogenes, 26 (%40.62)‘sının L. innocua, 12 (%18.75)’sinin L. grayi, 5 (%7.81)’inin L. murrayi ve 5 (%7.81)’inin L. welshimeri olduğu tespit edildi. Microbact 12 L Listeria identifikasyon test kiti sonucunda 25 adet Listeria türü saptandı. Bu Listeria türlerinin 7 (%28)’sinin L. monocytogenes, 10 (%40)’unun L. innocua, 6 (%24)’sının L. grayi, 1 (%4)’inin L. murrayi ve 1 (%4)’inin L. welshimeri olduğu belirlendi. Öneri: Elde edilen bulgular neticesinde tavuk etlerinin Listeria spp. ile yüksek oranda kontamine olduğu görülmüştür. Halk sağlığının korunması amacıyla tavuk etlerinin uygun hijyenik ve teknolojik koşullarda üretilmesi gerekmektedir.Aim: This study was conducted to determine the presence and prevalence of Listeria spp. in chicken meat in Erzurum province. Materials and Methods: In this study, 100 chicken thigh meat samples which were consumed in Erzurum were analyzed. In the isolation and identification of Listeria spp. species were used TS EN ISO 2017 method and Microbact 12 L Listeria Identification test Kit. Results: 64 (64%) Listeria spp were isolated in 64 (64%) out of 100 chicken meat samples, identification of those indicated 16 (25 %) isolates as L. monocytogenes, 26 (40.62 %) as L. innocua, 12 (18.75 %) L. grayi, 5 (7.81 %) L. murrayi and 5 (7.81 %) L. welshimeri. In the samples, 25 Listeria species were detected via Microbact 12 L Listeria identification test kit. Of these Listeria species, 7 (28%) were L. monocytogenes; L. innocua of 10 (40%); 6 of them (24%) were L. grayi; 1 (4%) was L. murrayi and 1 (4%) was L. welshimeri. Conclusion: The results of this study suggest that the prevalence of Listeria spp. in chicken meat is relatively high in Erzurum. Chicken meat should be produced under appropriate, hygienic and technological conditions for the prevention of public health.tr10.15312/EurasianJVetSci.2020.259info:eu-repo/semantics/openAccessErzurumListeria sppTavuk etiChicken meatErzurum’da tüketime sunulan tavuk etlerinde Listeria spp.’nin araştırılmasıInvestigation of Listeria spp in chicken meat consumed in ErzurumArticle3614857