Akınerdem, FikretAda, Rahim2014-11-112014-11-112005-08-11Ada, R. (2005). Farklı zamanlarda hasat edilen ve silolanan şeker pancarında silolama süresinin verim ve kaliteye etkisi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/440Bu araştırma, 2003 yılında Konya ekolojik şartlarında farklı zamanlarda hasat edilen şeker pancarının kökünde meydana gelen ağırlık ve kalite kayıplarını belirlemek amacı ile Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Uygulama ve Araştırma Arazisi'nde yürütülmüştür. Denemede silolama "Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Deneme Deseni'ne göre yapılmıştır. Şeker pancarı kökleri dört farklı tarihte (15 Eylül, 1 Ekim, 15 Ekim, 1 Kasım) hasat edilmiş ve üç farklı süreyle (30, 60, 90 gün) silolarda bekletilmiştir. Analizler bu süreler sonunda yeniden tespit edilmiştir. Araştırmada; kök verimi, şeker oram, ağırlık kaybı ve şeker kaybına ait tespit ve analizler yapılmıştır. Denemede kök verimleri ve şeker oranlan hasat tarihlerine göre, ağırlık ve şeker kayıpları ise hasat tarihleri ve silolama sürelerine göre istatistik] açıdan önemli bulunmuştur. Ortalama en yüksek kök verimi 15 Ekim hasadından (6023 kg/da), şeker oram 1 Kasım (% 18.3) hasadından elde edilmiştir. Farklı hasat tarihlerinin ortalaması olarak, en yüksek şeker kaybı (% 19.53) 90 gün süre ile yapılan ve ağırlık kaybı (% 49.55) ise 60 gün süre ile yapılan silolamadan elde edilmiştir. Araştırma sonuçlan dikkate alındığında, en uygun silolamanın Ekim ayı içerisinde ve 1 Ekim tarihinde 30 gün süreyle yapılması gerektiği ortaya çıkmaktadır.This research was conducted to determine the effects of different harvesting time on yield, yield component, weight losses and quality losses of sugar beet during 2003 growing season under Konya egological conditions. The experiment of storage was arranged in "Completely Randomized Desigtf'with factorial. Sugar beet were harvested four different dates (15* September, lrf October, 15* October and Is4 November) and storaged in storage third different dates (30, 60 and 90 dates). The research; root yield, sugar content, weight losses and sugar losses were determined. In this research, statistically significant differences were found between root yield, sugar content, weight losses and sugar losses. The highest root yield at 5** October (6023 kg/da) and the highest sugar content at Is* November (% 18.3) was obtained. In the mean of different harvested, the highest sugar and weight losses were obtained at 90 dates storaged. According to data, the most suitable storaged must be at October and period of 30 day.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSugar lossesWeight lossesStorage durationHarvesting timeSugar beetŞeker kaybıAğırlık kaybıSilolama süresiHasat zamanıŞeker pancarıFarklı zamanlarda hasat edilen ve silolanan şeker pancarında silolama süresinin verim ve kaliteye etkisiThe effects of storage duration on the yield quality of sugar beet, harvested and storaged different timesMaster Thesis