Aktümsek, AbdurrahmanCeylan, Ramazan2018-09-112018-09-112015-06-15Ceylan, R. (2015). Türkiye endemiği Lathyrus czeczottıanus (fabaceae)'un antioksidan kapasitesi ve bazı farmasötik enzimler üzerine inhibitör etkilerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/12457Bu çalışma Lathyrus czeczottianus’ un farklı çözücülerle (etil asetat, su ve metanol) elde edilen özütlerin fitokimyasal içeriklerini, antioksidan etkileri ve bazı farmasötik enzimlerin inhibitör potansiyellerini değerlendirmek için gerçekleştirildi. Serbest radikal süpürme (DPPH ve ABTS), indirgeme gücü (FRAP ve CUPRAC), fosfomolibdenyum, β-karoten/linoleic asit ve metal şelatlama testlerini içeren farkı antioksidan testleri kullanıldı. Ayrıca toplam fenolik ve flavonoid içeriği sırasıyla Folin-Ciocalteu ve AlCl3 metodları tarafından belirlendi. Etilasetat, methanol ve su ekstraktları 96 kuyucuklu mikroplakada kolorimetrik metodlar kullanarak asetilkolinesteraz (AChE), bütirilkolinesteraz (BChE), tirozinaz, α-amilaz ve α-glukozidaz inhibitor aktiviteleri için test edildi. Antioksidan ve enzim inhibitor yetenekleri özütleme için kullanılan çözücülerden etkilenmiştir. Genel olarak deneysel sonuçlar metanol ve su özütlerinin güçlü bir antiokisan aktivitesine sahip olduğunu göstermiştir. Enzim inhibitör sonuçlarında da metanol özütünün iyi bir inhibitör aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Çalışılan özütlerin fenolik içeriği ile antioksidan potansiyelleri (metal şelatlama hariç) arasında önemli bir kolerasyon vardır. Elde edilen bu sonuçlar temelinde, Lathyrus czeczottianus’ un özütleri doğal bir antioksidan kaynağı olarak düşünülebilir. Bu sonuçlar, Lathyrus czeczottianus’ un gıda, farmakoloji ve kozmetik gibi bazı endüstrilerde kullanılmak üzere antioksidanların doğal bir kaynağı olarak hizmet edebileceğini öngörmektedir.The present study was carried out to assess the phytochemical contens, antioxidant effect, and potentials of some pharmaceutical enzymes of different solvents (ethylacetate, methanol, and water) extracts obtained from Lathyrus czeczottianus. Different antioxidant assays were used including free radical scavenging (DPPH and ABTS), reducing power (FRAP and CUPRAC), phosphomolybdenum, β-carotene/linoleic acid and metal chelating assays. Also, total phenolic and flavonoid content were determined by Folin-Ciocalteu and AlCl3 methods, respectively. The ethyl acetate, methanol and water extracts were tested for acetylcholinesterase (AChE), butyrlcholinesterase (BChE), tyrosinase, α-amylase and α-glucosidase inhibitory activities using colorimetric methods in a 96-well microplate. The antioxidant and enzyme inhibitory abilities were affected by solvent used for extraction. Generally, the experimental results revealed that methanol and water extracts possess strong antioxidant activity. The enzyme inhibitory results also find the methanol extract has good inhibitory acitivity. Total phenolic content of studied extracts were significantly correlated with antioxidant potentials (except for metal chelating activity). On the basis of the results obtained, Lathyrus czeczottianus extracts should be regarded as a valuable source of natural agents. These findings suggest that the Lathyrus czeczottianus could serve as an important natural resource of antioxidants for using in the some industries, including food, pharmacology and cosmetics.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAntioksidan kapasiteAnti-kolinesterazAnti-amilazAnti- glukozidazAnti-tirozinazFabaceaeLahyrusAntioxidant capacityAnti-cholinesteraseAnti-amylaseAnti-glucosidaseAnti-tyrosinaseTürkiye endemiği Lathyrus czeczottıanus (fabaceae)'un antioksidan kapasitesi ve bazı farmasötik enzimler üzerine inhibitör etkilerinin incelenmesiScreening for antioxidant capacity and inhibitory effect on some pharmaceutical enzymes of Lathyrus czeczottianus (fabaceae), endemic to TurkeyMaster Thesis