Ece, EmelSezer, M. ÖzgürÖzmen, AyhanSayın, Ülkü2020-03-262020-03-262018Ece, E., Sezer, M. Ö., Özmen, A., Sayın, Ü. (2018). Investigation of Radiation Effects on Coffee Beans Using ESR Technique. Cumhuriyet Science Journal, 39(3), 635-641.2587-26802587-246Xhttps://dx.doi.org/10.17776/csj.399489http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpBeU5UUTNOdz09https://hdl.handle.net/20.500.12395/35920In this study, radiation effects on coffee beans have been investigated by Electron Spin Resonance (ESR) technique. ESR spectra of natural and irradiated samples at different doses between 0.5 Gy and 11 kGy by 60Co gamma source were recorded with X-band ESR spectrometer and, radiation dose, ESR microwave power and cavity temperature dependency of paramagnetic centers were investigated. At the results of dose- response and kinetic studies it was determined that the paramagnetic centers in coffee beans are stable, and sensitive to radiation. Thus, it is shown that the irradiated beans can be used for detection as radiation dosimeter in the investigated dose range.Bu çalışmada kahve çekirdeği üzerine radyasyonun etkisi Elektron Spin Rezonans (ESR) tekniğiyle incelenmiştir. Doğal ve 60Co gama kaynağı ile 0.5 Gy ile 11 kGy doz aralığında farklı dozlarda ışınlanmış örneklerin spektrumları X-band ESR spektrometresiyle kaydedilmiş ve oluşan paramanyetik merkezlerin radyasyona, ESR mikrodalga gücüne ve kavite sıcaklığına bağlı değişimleri araştırılmıştır. Doz-cevap ve kinetik çalışmalar sonucunda kahve çekirdeğindeki paramanyetik merkezin radyasyona duyarlı ve kararlı olduğu belirlenmiş, incelenen doz aralığında dozimetrik amaçlı ve ışınlanmış gıda dedeksiyonu için kullanılabilirliği gösterilmiştir.en10.17776/csj.399489info:eu-repo/semantics/openAccessElectron Spin Resonance (ESR)coffee beansElektron Spin Rezonans (ESR)kahve çekirdeğiInvestigation of radiation effects on coffee beans using esr techniqueRadyasyonun kahve çekirdeklerine etkisinin esr tekniği ile incelenmesiArticle393635641