Balevi, TahirPolat, E. SamiGürbüz, Emel2020-03-262020-03-262004Balevi, T., Polat, E. S., Gürbüz, E., (2004). Konya' da Üretilen Yemlerin Homojenitelerinin Belirlenmesi ve Karıştırma Süresiyle Mikser Büyüklüğünün Yemlerin Homojenitesi Üzerine Etkisi. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 14(1-2), 63-67.1300-2031http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TlRjek56TXo=https://hdl.handle.net/20.500.12395/18787Bu araştırma iki deneme halinde yürütüldü. Deneme l'de, Ankara'da bir tesiste kullanılan farklı hacimlerdeki mikserlerle bunların farklı karışım sürelerinin, yemlerin homojenliği üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yapıldı. Deneme sonunda 3.5, 4, 4.5 ve 5 dakika sürede karışan yemlerin homojenite bakımından iyi derecede olduğu, en düşük varyasyon katsayısının ise 5 dakika süre ile karışan yemden elde edildiği belirlendi. 250, 500 ve 750 kg'lık mikserler kullanılarak üretilen yemlerin varyasyon katsayılarının 6.18, 6.49 ve 7.18 olduğu tespit edildi. Araştırmanın 2. denemesi; Konya'da bulunan; mikser büyüklüğü ve karıştırma süreleri farklı olan yem fabrikalarıyla kendi yemini üreten tavukçuluk işletmelerinde, üretilen yemlerin homojenitesi hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapıldı. Karma yem üreten-fabrikalardan elde edilen yemlerin varyasyon katsayılarının ortalaması 10.50; işletmelerde üretilenlerin 12.46 olarak belirlendi. Fabrikaların ürettiği yemlerin homojenite bakımından % 50'sinin, işletmelerin ürettiği yemlerin ise % 57.14'ünün iyi derecede olduğu tespit edildi. Mikserde 3 dakika karıştırılarak üretilen yemlerin % 54.54'ünün, 3.5 dk. karıştırılarak üretilen yemlerin % 75'inin ve 4 dakika karıştırılanların ise yarısının homojenitesinin iyi derecede olduğu görüldü. Bir ton kapasiteli miksere sahip olan fabrika ve tavukçuluk işletmelerinde üretilen yemlerin % 43.86'sının, iki ton kapasiteli miksere sahip fabrika ve işletmelerde ise % 71.60'ının iyi düzeyde karıştığı belirlendi.This study made as two experiments. Samples of feeds produced in different factories of Konya and Ankara region of Turkey have been collected to estimate: Experiment 1, the homogeneities and determine the optimal mixing time with different volume mixers. Homogeneity of feed samples mixed 3.5, 4, 4.5 minutes fine, and variation coefficients was smaller for 5 minutes mixing. The variation coefficients of homogeneity of 250 mixer capacity feeds were found 6.18, for 500 kg 6.49 and 7.18 for 750 kg capacity. Experiment 2, fifty percent of commercial feeds has been found well mixed while 57.14 % of the feeds produced by farmers were well mixed. Variation coefficient of commercially produced feeds was 10.50, while it was 12.46 in farmer feeds. 54.54 % of feeds produced with 3 minutes mixing time are well mixed, while 3.5 minute mixed feeds 75 % were well mixed, despite half of the feeds produced with 4 minutes mixing time are well mixed. 43.86 % of feeds processed in mixer with the capacity of 1 ton were found well mixed and the rest found average, 71.60 % of feeds processed in mixer with the capacity of 2 ton were found well mixed and the rest were found average.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiFeedsalthomojeniteYemtuzKonya' da Üretilen Yemlerin Homojenitelerinin Belirlenmesi ve Karıştırma Süresiyle Mikser Büyüklüğünün Yemlerin Homojenitesi Üzerine EtkisiDetermination of Feed Homogeneity and of Effectiveness of Mixing Period on Feed Homogeneity Produced in KonyaArticle141-26367