Hamurcu, MehmetÜstün, Canan2020-10-062020-10-0620192019-12-24Üstün, C. (2019). Kurağa Tepkileri Farklı Çerezlik Kabak Genotiplerinin Tolerans Mekanizmalarının Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/40425Kabak genotiplerinin kuraklık stresi toleranslarının araştırıldığı çalışmada, ozmotik stres oluşturmak amacıyla Hoagland besin solüsyonu içinde %6 PEG 6000 uygulanmıştır. Kabak genotiplerinde temel büyüme parametreleri, prolin birikimi, iyon sızıntısı, MDA miktarı, H2O2 birikimi, OH süpürme aktivitesi, SOD, CAT, POX ve GR antioksidan enzimler ve gövde K, Ca, Mg ve Na konsatrasyonları incelenmiştir. PEG 6000-teşvikli kuraklık stresine bağlı olarak kabak genotiplerinde yaş ve kuru ağırlık ile gövde boyunun azaldığı ve bu azalmaların kuraklığa duyarlı C-27 genotipinde, kuraklığa toleranslı C-26 genotipinden daha yüksek oranda olduğu belirlenmiştir. Prolin birikimi en fazla kuraklığa toleranslı olan C-26'da meydana geldiği belirlenmiştir. MDA içeriğinin kabak genotiplerinde artış gösterdiği ve en fazla artışın C-27 genotipinde olduğu belirlenmiştir. Kuraklık stresine bağlı olarak elektrolit sızıntısının arttığı ve bu artışların kuraklık toleransı düşük C-27 genotipinde daha yüksek oranlarda olduğu tespit edilmiştir. Kuraklık stresi altında kabak genotiplerinin H2O2 düzeyinin ve OH radikalini süpürme aktivitelerinin arttığı belirlenmiştir. Antioksidan enzim aktivitelerinin her iki genotipte de PEG 6000-teşvikli kuraklık stresine bağlı olarak farklılıklar gösterdiği, C-26 genotipinde SOD ve CAT enzimleri kuraklık stresi altında yüksek aktivite sergilerken, C-27 genotipinin ozmotik stres altında POX ve GR aktivitelerinin arttığı, SOD ve CAT aktivitelerinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Kuraklık stresi altında kabak genotiplerinin Ca ve K içeriklerinin ise azaldığı belirlenmiştir.In this study, in order to determine drought stress tolerance of Pumpkin genotypes, 6% PEG 6000 was applied in Hoagland's solution to develop osmotic stress. Different parameters including antioxidant enzymes like SOD, CAT, POX, GR, and shoot Ca, K, Mg and Na concentrations of pumpkin genotypes were measured. Depending on drought strem induced by PEG-6000 in pumpkin , fresh weight, dry weight and shoot length were decreased and these decrements were much higher in C-27 genotypes as compared to C-26 genotype. That presented higher proline accumulation C-26 genotype. MDA content showed an increase that was maximum in C-27 genotype. Similarly, electrolyte leakage increased with drought stress and it was higher in susceptible C-27 genotype. H2O2 levels and OH radicals activity were increased under drought stress. However, antioxidant enzyme activities were different in both the genotypes in accordance with the stress tolerance. SOD and CAT enzyme activities and a decrease in SOD and CAT activities under osmotic stress condition. Were determined where Ca and K contents were also decreased.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAntioksidan enzimlerH2O2kabakkuraklıkAntioxidant enzymesdrought strespumpkinKurağa tepkileri farklı çerezlik kabak genotiplerinin tolerans mekanizmalarının belirlenmesiDetermination of the tolerance mechanisms of drought reactions in different confectionary pumpkin genotypesMaster Thesis