Sevinç, MutluBaşoğlu, AbdullahGüzelbektaş, HasanBoydak, Murat2020-03-262020-03-262003Sevinç, M., Başoğlu, A., Güzelbektaş, H., Boydak, M., (2003). Lipid and Lipoprotein Levels in Dairy Cows With Fatty Liver. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 27(2), 295-299.1300-0128https://hdl.handle.net/20.500.12395/18499The purpose of this investigation was to establish whether there were any differences in the lipid and lipoprotein levels of dairy cows with fatty liver. Fifty-four dairy cows with fatty liver and 12 healthy dairy cows were used in the study. The liver fat content was determined in all cows histologically. Cows with fatty liver (n = 54) were grouped according to liver fat content as cows with mild (n = 17), moderate (n = 17) or severe(n = 20) fatty liver. Fat infiltration in the liver was not observed in the healthy group of cows. Some serum chemical parameters including albumin, triglyceride, total cholesterol, high-density lipoprotein, and low-density lipoprotein levels were measured in all the cows. Very low-density lipoprotein levels were calculated by the following formula: triglyceride/5. There was a significant decrease (p = 0.000; p = 0.005; p = 0.011, respectively) in albumin, total cholesterol and low-density lipoprotein levels in cows with moderate and severe fatty liver, while triglyceride and very low-density lipoprotein levels were significantly lower (p = 0.000) in all the fatty liver groups. High-density lipoprotein levels were significantly lower (p = 0.028) in cows with moderate fatty liver. There was a significant negative correlation between the degree of fat infiltration and other parameters except for high-density lipoproteins. In conclusion, notable changes in lipid and lipoprotein levels were determined in cows with moderate and severe fatty liver.Bu çalışma, karaciğer yağlanmalı sütçü sığırlarda lipid ve lipoprotein düzeylerinde meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal olarak 54 baş karaciğer yağlanmalı sütçü sığır ve 12 baş sağlıklı sütçü sığır kullanıldı. Tüm sığırlarda, karaciğerdeki yağlanma yüzdeleri histolojik olarak belirlendi. Karaciğer yağlanması tespit edilen sığırlar, karaciğerlerindeki yağlanma yüzdelerine göre hafif (n = 17), orta (n = 17) ve şiddetli (n = 20) derecede karaciğer yağlanması olarak gruplandırıldı. Kontrol grubu olarak seçilen sığırların ise, karaciğerlerinde yağlanmaya rastlanılmadı. Araştırmadaki tüm sığırların serumlarında albumin, total kolesterol, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein ve düşük dansiteli lipoprotein düzeyleri ölçüldü. Çok düşük dansiteli lipoprotein düzeyi ise, trigliserid/5 formülüne göre hesaplandı. Karaciğer yağlanması tespit edilen tüm gruplardaki trigliserid ve çok düşük dansiteli lipoprotein düzeyleri önemli derecede düşük bulunurken (p=0.000), albumin, total kolesterol ve düşük dansiteli lipoprotein düzeyleri orta ve şiddetli derecede karaciğer yağlanması tespit edilen gruplarda önemli derecede düşük (sırasıyla p = 0.000, P = 0.005, p = 0.011) bulundu. Yüksek dansiteli lipoprotein düzeyi ise, sadece orta derece karaciğer yağlanması tespit edilen grupta düşük (p = 0.028) bulundu. Yüksek dansiteli lipoprotein fraksiyonu hariç, diğer tüm parametreler ile karaciğer yağlanma yüzdesi arasında negatif bir korelasyon belirlendi. Sonuç olarak orta ve şiddetli derecede karaciğer yağlanmalı sığırların lipid ve lipoprotein düzeylerinde önemli değişiklikler kaydedildi.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessLipidLipoproteinFatty liverDairy cowsLipidLipoproteinKaraciğer yağlanmasıSütçü sığırLipid and Lipoprotein Levels in Dairy Cows With Fatty LiverKaraciğer Yağlanmalı Sütçü Sığırlarda Lipid ve Lipoprotein DüzeyleriArticle272295299Q3WOS:000183347500002Q4