Deniz, SuphiNursoy, HüseyinYılmaz, İbrahimKarslı, M. Akif2023-05-312023-05-312001 NisanDeniz, S., Nursoy, H., Yılmaz, İ., Karslı, M. A., (2001). Vejetasyonun Farklı Devreleri̇nde Hasat Edi̇lmeni̇n Bazı Mısır Varyeteleri̇nde Besi̇n Madde İçeri̇ği̇ ve Si̇laj Kali̇tesi̇ ile Si̇ndi̇ri̇lebi̇li̇r Kuru Madde Mi̇ktarına Etki̇si̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 17(3), 43-49.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47657Vejetasyonun farklı dönemlerinde biçilen misir varyetelerinin (RX-947, 33-94, Frassino, Arifiye) besin madde içerikleri ile silaj kalitesi ve birim alandan üretilen sindirilebilir kuru madde miktarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, hasıllar püsküllenme, süt olum ve hamur olum devrelerinde biçilmiştir. Anılan dönemlerde biçilen mısır hasılları, her dönem ve varyete için 3'er tekerrür olmak üzere, bir litre hacimli cam kavanozlara iyice bastırlarak doldurulmuş ve 60 gün süreyle inkubasyona bırakılmıştır. Inkubasyon süresinin sonunda kavanozlar açılmış ve silajlanın ham besin madde (kuru madde, ham kül, ham protein, ADF ve NDF) analizleri ile pH, organik asit (laktik asit, asetik asit, propiyonik asit ve bütirik asit) ve in vitro kuru madde sindirilebilirlik analizleri yapilmiştir. Denemode, vojetasyon döneminin ilerlemesine bağlı olarak, hasların kuru madde ve organik madde düzeylerinin arttığı (P<0.05), NDF ve ADF düzeylerinin azaldığı (P<0.05), ham protein düzeyinin ise varyetelere göre farklılık gösterdiği gözlenmiştir. Silaj örneklerinin pH düzeyleri, varyete ve dönemlere göre farklılık göstermekle birlikte, bütün değerler, silajlar için öngörülen 3.5-4.5 değerleri arasında bulunmuştur. Silajları organik madde içerikleri ise, genellikle arzu edilen düzeylerde (düşük asetik ve bütirik asit yüksek laktik asit) gerçekleşmiştir. Silajlarda vejetasyonun ilerlemesine bağlı kuru madde düzeyindeki artış, laktik asit düzeylerinde düşüşe neden olmuştur. Örneklerin in vitro kuru madde sindirilebilirlikleri açısından püsküllenme ve süt olum devrelerinde en yüksek değerler 33-94 (%77.16 ve %76.80) ve Frassino (79.18 ve %78.48) varyetelerinde elde edilirken, hamur olum döneminde bütün varyeteler benzer bulunmuştur (P>0.05). Birim alandan elde edilen sindinlebilir kuru madde miktarı, püsküllenme ve süt olum dönemlerinde 33-94 adi varyetede (1142.43 kg/da ve 1363.68 kg'da), hamur olum döneminde ise Arifiye varyetesinde (1232.86 kg'da) en yüksek bulunmuştur. Çalişmada, birim alandan elde edilen hasil miktarı ve sindirilme derecesi dikkate alınarak hesaplanan sindirilebilir kuru madde miktarı göz önüne alındığında, Rx-947, 33-94 ve Frassino var yetelerinin süt olum döneminde, Arifiye varyetesinin ise hamur olum döneminde hasat edilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.The objective of this study was to evaluate the effects of harvesting com varieties (Rx-947, 33-94. Frassino and Arifiye) at varying maturities on chemical composition, silage quality and digestible dry matter (DM) yields of corn silages. Corn varieties were harvested at early-milk, milk, and dough stages and were ensiled in mini-silos (11 volume) in triplicate for each variety and matunty. Packing was accomplished by hand-power. After 60 d of incubation, silages were opened and analyzed for DM, organic matter (OM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF). acid detergent fiber (ADF), pH, lactic acid, acetic acid, propionic acid, butyric acid concentrations, and in vitro DM digestibility (IVDMD). In general, the concentrations of DM and OM increased, but NDF, ADF concentration decreased with increasing maturity in silages (P<0.05). The changes in concentration of CP were variable among corn varieties. Even though silage pH increased with increasing maturity, all silage pH were around recommended optimal pH value of 3.5-4.5. Silage organic acid contents were generally in a desirable range (low in acetic and butyric acid and high in lactic acid content) and correlated with pH values. While IVDMD of 33-94 (77.16% and 76.80) and Frassing (79.18 and 78.48) were the highest (P<0.05) at early-milk and milk stages, respectively, IVOMD of silages were similar at dough stage (P>0.05) 33-94 variety had the highest digestible DM yields at early milk and milk stages (1142.4 and 1363.7 kg/da, respectively), but Arifiye variety had the highest digestible DM yield (1232.9 kg/da) at dough stage, in conclusion, while mik stage seemed to be the best harvesting stage for Rx-947, 33-94 and Frassino varieties, dough stage seemed to be the best harvesting stage for Artye variety based on digestible DM yields.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMısır silajıvejetasyon dönemisilaj kalitesiin vitro sindirilebilirliksindirilebilir kuru madde verimiCom silagematuritysilage qualityIn vitro digestibilitydigestible dry mailer yieldVejetasyonun Farklı Devreleri?nde Hasat Edi?lmeni?n Bazı Mısır Varyeteleri?nde Besi?n Madde I?çeri?ği? ve Si?laj Kali?tesi? ile Si?ndi?ri?lebi?li?r Kuru Madde Mi?ktarına Etki?si?Effects of Harvesting Corn Varieties at Varying Maturities on Silage Quality and Digestible Dry Matter Yield of Corn SilagesArticle1734349