Akmaz, AliTekin, M. EminKadak, RamazanGürkan, Mehmet2020-03-262020-03-262000Gürkan, M., Kadak, R., Tekin, M. E., Akmaz, A., (2000). Alman Siyah Başlı X Ivesi (F1) ve Hampshire Down X İvesi (İvesi (F1 ve G1) Melezi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas Özellikleri. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 24(1), 17-24.1300-01281303-6181http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZME5UVTE=https://hdl.handle.net/20.500.12395/17137This study was carried out to investigate the fattening and carcass characteristics of German Blackheaded Mutton (GBM) x Awassi (A) F1, Hampshire Down (HD) x A (F1) and HD x (HD x A) B1 male lambs. Nine GBM x A (F1), eight (HD) x A (F1) and eight HD x (HD x A) B1 male lambs were used for fattening traits, and six of each breed for carcass traits. The lambs were fed, from the beginning at approximately 20 kg of live weights to the finish at 45 kg, alfalfa hay 100 g/head/day and concentrates ad libitum. For statistical analysis, one way analysis of variance was used. For GBM x A (F1), HD x A (F1) and HD x (HD x A) B1 lambs, daily gains and feed gain ratios were 351.18 g and 3.77 kg, 367.98 g and 3.95 kg, 357.94 g and 3.67 kg respectively. All carcasses were divided into five cuts namely leg, shoulder, back, loin and others. To obtain knowledge about carcass composition, leg and shoulder cuts were dissected. Dressing percentages were found to be 48.54, 50.99 and 50.97 % (P&lt;0.01); the ratios of leg weights in the carcass were 33.09, 33.41 and 32.26 %; shoulder weights 17.72, 17.68 and 17.72 %; back weights 9.29, 9.13 and 9.56 %; loin weights 8.17, 8.23 and 8.83 %; the other weights 25.43, 26.09 and 26.80 %; kidney knob and channel fat weights 1.17, 1.60 and 1.70 %; eye muscle areas were 13.08, 14.75 and 14.42 cm 2 , back fat thicknesses were 9.06, 9.04 and 9.42 mm. The ratios of lean meat weights in the leg cut were 56.84, 59.94 and 59.86 % (p&lt;0.01), fat weights 26.50, 24.55 and 23.86 %, bone weights 16.66, 15.51 and 16.27 %. The ratios of lean meat weights in the shoulder cut were 57.97, 57.45 and 57.27 %, fat weights 22.51, 25.73 and 25.68 %, bone weights 19.51, 16.82 and 17.05 % for breeds in the above order.Alman Siyah Başlı (ASB) x İvesi(İ) (F1) ve Hampshire Down (HD) x İ (F1) ve HD x (HD x İ) G1 erkek kuzuların, besi performansı ve karkas özelliklerini araştırmak amacıyla yapılan bu araştırmada; besi performansı için 9 baş ASB x İ (F1), 8 baş HD x İ (F1) ve 8 baş HD x (HD x İ) G1, karkas özellikleri için ise her bir genotip gruplarından 6’şar baş erkek kuzu kullanılmıştır. Kuzular yaklaşık 20 kg canlı ağırlıkta besiye alınmış ve 45 kg canlı ağırlığa kadar besi sürdürülmüştür. Beside kuzulara ad libitum kesif yem ve günlük 100 g/baş kuru yonca verilmiştir. İstatistiki analizler variyans analizi ile yapılmıştır. ASB x İ (F1), HD x İ (F1) ve HD x (HD x İ) G1 kuzularında sırası ile günlük canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma değerleri 351.18 g ve 3.77 kg; 367.98 g ve 3.95 kg; 357.94 g ve 3.67 kg olmuştur. Araştırmada karkas, but, kol, sırt, bel ve diğerleri olmak üzere beş parçaya ayrılmış ve karkas kompozisyonunu araştırmak amacıyla but ve kol diseke edilmiştir. Yukarıdaki aynı sıra ile kuzularda, soğuk karkas randımanı % 48.54, 50.99 ve 50.97 (P<0.01); karkasta but oranı % 33.09, 33.41 ve 32.26; kol oranı % 17.72, 17.68 ve 17.72; sırt oranı % 9.29, 9.13 ve 9.56; bel oranı % 8.17, 8.23 ve 8.83; diğerleri oranı % 25.43, 26.09 ve 26.80; böbrek-leğen yağı oranı % 1.17, 1.60 ve 1.70; MLD kesit alanı 13.08, 14.75 ve 14.42 cm2 ; sırt yağı kalınlığı 9.06, 9.04 ve 9.42 mm; butta et oranı % 56.84, 59.94 ve 59.86 (P<0.05); butta yağ oranı % 26.50, 24.55 ve 23.86; butta kemik oranı % 16.66, 15.51 ve 16.27; kolda et oranı % 57.97, 57.45 ve 57.27; kolda yağ oranı % 22.51, 25.73 ve 25.68; kolda kemik oranı % 19.51, 16.82 ve 17.05 (P<0.01) olmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessmelez kuzubesikarkasCrossbreed LambsFatteningCarcassAlman Siyah Başlı X Ivesi (F1) ve Hampshire Down X I?vesi (I?vesi (F1 ve G1) Melezi Erkek Kuzuların Besi Performansı ve Karkas ÖzellikleriFattening Performance and Carcass Characteristics of Awassi Crosses (F1 and B1) With German Blackheaded Mutton and Hampshire Down Male LambsOther2411724