Aktümsek, AbdurrahmanÇetin, Abdullah2017-08-082017-08-082012-06-14Çetin, A. (2012). Scolymus hispanicus L. (Asteraceae)'un in vitro antioksidan özelliklerinin farklı metotlar ile araştırılması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/5534Scolymus hispanicus Anadolu geleneksel halk hekimliğinde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada S. hispanicus'un metanolik ekstraktının antioksidan özellikleri; toplam antioksidan, serbest radikal süpürme etkinliği (DPPH testi), ß- karoten /linoleik asit metodu, demir ve bakır indirgeme güçlerini içeren farklı kimyasal test sistemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Toplam fenolik ve flavonoid içerikler belirlenmiştir. Toplam fenolik ve flavonoid içerik sırasıyla 111.32 mgGAE/g ve 24.50 mgRE/g olarak tespit edilmiştir. DPPH yönteminde 2 mg/ml konsantrasyonda %92.09 etkinlik gözlenmiştir. ß-karoten/ linoleik asit test sisteminde, 4 mg/ml konsantrasyon linoleik asit oksidasyonu %81.31 oranında inhibe edilmiştir. Demir ve bakır indirgeme güçleri ise konsantrasyona bağlı bir durum sergilemektedir. Bu sonuçlar S. hispanicus'un doğal antioksidanların bir kaynağı olarak gıda ve farmakoloji endüstrilerinde kullanılabileceğini göstermektedir.Scolymus hispanicus is used in Anatolian folk medicine for the treatment of various ailments. In the present study, The antioxidant properties of methanolic extract obtained from S. hispanicus was evaluated by different chemical assays, including total antioxidant, free radical scavenging activity (DPPH method), ß-carotene/linoleic acid test system, ferric and cupric reducing power. Total phenolic and flavonoid content were also determined. Total phenolic and flavonoid content were detected as 111.32 mgGAE/g and 24.50 mgRE/g, respectively. The free radical scavenging activity was observed as 92.09% at 2 mg/ ml concentration in DPPH method. In B-carotene/linoleic acid system, the extract exhibited 81.31 % inhibition against linoleic acid oxidation. Moreover, the ferric and cupric reducing powers were concentration-dependent manner. The results indicated that S. hispanicus can be exploited as a source of natural antioxidants in food and pharmacological industry.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAntioksidanFenolik içerikSerbest radikalScolymus hispanicusAntioxidantPhenolic contentFree radicalScolymus hispanicusScolymus hispanicus L. (Asteraceae)'un ın vıtro antioksidan özelliklerinin farklı metotlar ile araştırılmasıInvestigation of in vitro antioxidant properties of Scolymus hispanicus L. (Asteraceae) with different methodsMaster Thesis