Patır, BahriArslan, AliGüven, Abamüslüm2023-06-072023-06-071995 OcakPatır, B., Arslan, A., Güven, A., (1995). Şavak Salamura Beyaz Peyni̇rleri̇ni̇n Mi̇krobi̇yoloji̇k Kali̇tesi̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 11(1), 51-56.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47860This study has been conducted to find out the microbiological quality of Şavak white pickled cheese. Average values of viable aerobes, coliforms, staphylococcus, faecal streptococcus, lactobacillus leuconostoc-pediococcus, proteolytic, psychrophile, yeast and Mold were 6.9 x 107/g., 1.8 x 105/g., 1.2 x 106/g., 6.9 x 105/g., 8.5 x 106/ g., 1.3 x 106/g., 3.0 x 106/g., 5.1 x 105/g. respectively and average of pH values was 5.19. As a result, it was seen that microbiologically 94.0% of Savak white pickled cheese differed from the values of standards and were potentially hazardous for public health.Bu çalışma, Elazığ'da tüketime sunulan Şavak salamura beyaz peynirinin mikrobiyolojik kalitesini saptamak amacıyla yapıldı. Materyal olarak 50 adet Şavak peyniri örneği kullanıldı. Çalışmada aerob genel canlı, koliform, stafilokokkus, fekal streptokok, laktobasillus leukonostok- pediokokkus, proteolitik, psikrofilik, maya ve küf mikroorganizma sayıları ortalama olarak sırasıyla, 6.9 x 107/g., 1.8 x105/g., 1.2 x 106/g., 6.9 x 105/g., 8.5 x 106/g., 1.3 x106/g., 3.0x 106/g., 5.1x 105/g. değerlerinde bulundu. Ortalama pH ise 5.19 olarak saptandı. Sonuç olarak, Şavak salamura beyaz peynirlerinin mikrobiyolojik yönden % 94.0' ünün standardlara uygun olmadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike arzedebileceği kanaatine varıldı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessŞavak Cheesemicrobiological qualitystandardŞavak peynirimikrobiyolojik kaliteŞavak Salamura Beyaz Peyni?rleri?ni?n Mi?krobi?yoloji?k Kali?tesi?Microbiological Quality of Şavak White Pickled CheesesArticle1115156