Toptaş, Ezgi BıyıklıYıldıran, Hilal2020-03-262020-03-262018Toptaş, E. B., Yıldıran, H. (2018). Postpartum Depresyon ve Beslenme. STED/Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 27(2), 136-142.1300-08532148-5348http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjMU1UWTBOQT09https://hdl.handle.net/20.500.12395/36107Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesinde ruhsal yöndeniyi olma hali büyük önem taşımaktadır. Ruhsaldurum; çevresel, fizyolojik ve sosyal değişiklikleregöre biçimlenmektedir. Duygu durumunu etkileyenbu değişikliklerin belirgin biçimde yaşandığıdönemlerin başında gebelik dönemi ve postpartum(doğum sonrası) dönem gelmektedir. Doğumlabirlikte hızla değişen hormonlar ve fizyolojikdurumun yanı sıra anne üzerine yüklenensorumluluklar ve vücut ağırlığındaki artışlar dadepresyon riskini artırabilmektedir. Yeterli ve dengelibeslenme sağlanarak vücut ağırlığının kontrolü hemgebelikte hem de doğum sonrasında depresyondankorunmada önemli bir faktördür. Diyetin enerji,karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralmiktarları gereksinimlere göre olmalıdır. Özelliklediyetin artan enerji, protein, omega-3 yağ asitleri, Avitamini, riboflavin, B6 vitamini, folik asit, çinko,selenyum, kalsiyum ve demir ihtiyacınıkarşılayabilecek düzeyde olması postpartumdepresyon riskini azaltabilmektedir. Bu çalışmadavücut ağırlığı değişimi ve farklı besin ögelerinin,postpartum depresyon üzerine etkilerinindeğerlendirildiği çalışmalar derlenmiştir.Mental well-being has great importance inmaintaining a healthy lifestyle. Emotional state isshaped depending on the environmental,physiological and social changes. Foremost amongthe periods affecting emotional state and in whichthese changes are distinctly experienced arepregnancy and postpartum. As well as hormonesand physiological status which rapidly changeconcurrent with delivery, the responsibilities laidupon mother and her weight gain may also increasethe risk of depression. Control of body weightproviding adequate and balanced nutrition is animportant factor in preventing depression duringboth pregnancy and postpartum periods. Theamounts of energy, carbohydrate, protein, fat,vitamins and mineral in the diet should be suitableto the needs. Especially a diet that can meetincreasing needs for energy, protein, omega-3 fattyacids, vitamin-A, riboflavin, vitamin-B6, folic acid,zinc, selenium, calcium and iron may reduce the riskof postpartum depression. In this work, the studiesanalysing the effects of body weight change anddifferent nutritional elements on postpartumdepression were compiled.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessEğitimEğitim AraştırmalarıSağlık Bilimleri ve HizmetleriPostpartum depresyon ve beslenmePostpartum depression and nutritionArticle272136142