Umucalılar, DeryaŞeker, Erdoğan2023-05-312023-05-312001 OcakUmucalılar, D., Şeker, E., (2001). Tampon Etki̇li̇ Madde Olarak Kullanılan Sodyum Bikarbonat ve Magnezyum Oksi̇ti̇n İneklerde Süt Veri̇mi̇ Üzeri̇ne Etki̇leri̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 17(1), 51-56.2146-19531309-6958https://hdl.handle.net/20.500.12395/47661In experiment, 16 dairy cows were divided into three groups. Five of them used as control group, five of them used in 1% NaHCO3 group and rest of them were placed in third group and 0.5 % MgO was added to the feed. End of the experiment, the milk production in the NaHCO3 group (22.60 kg/day) was decreased compared to the MgO (23.75 kg/day) and control groups (24.5 kg/day). Average dry matter intakes were found 16.23. 13.52 and 13.65 kg/day, respectively. And by addition of buffers milk production was reduced significantly (P<0.05). In the case of 3.5 and 4% fat corrected milk were not significantly difference (P>0.05). Among the research period, there was no sig nificant (P>0.05) difference between the milk samples of the groups in fat, protein, lactose, ash, dry matter and nonfat dry matter values which were determined weekly. It was determined that NaHCO3 was decreased daily milk protein and lactose yield and buffers were significantly decreased non-fat dry matter yield and dry matter consumption (P<0.05). The buffers caused an increase in the costs of the rations, but they reduced the feed consumption. Because of the decreasing in the feed consumption they supplied on advantage in expences of 1 kg milk, milk fat, milk protein and non-fat dry matter. At the end of the research it was determined that the buffers caused decreasing the amount of average milk production. However the buffers caused an increase of average milk fat ratio. Magnesium oxide as buffers found more effective than sodium bicarbonate on milk production and composition. As a result, it is considered useful that the buffers used in feeding high milk producing dairy cows which do not consume enough amount of high quality forage in their rations.Araştırmada kontrol grubunda 5. %1 NaHCO3 verilen grupta 5 ve %0.5 MgO verilen grupta 6 hayvan olmak üzere toplam 16 sút ineğ kullanılmıştır. Araştırma sonunda NaHCO3 ilave edilen rasyonu tüketen gruptan elde edilen ortalama süt verimine ait değerin (22.60 kg/gün), kontrol (24.51 kg/gün) ve MgO (23.75 kg/gün) gruplarından daha düşük olduğu bulunmuştur (P>0.05). Ortalama kuru madde tüketimi 16.23 kg/gün, 13.52 kg/gün ve 13.65 kg/gun ola rak gerçekleşmiş ve tampon etkil madde ilavesi sonucunda kuru madde tüketiminin önemli ölçüde düştüğü gö rülmüştür (P<0.05). Gruplardan elde edilen süt verimleri 3.5 ve %4'e göre düzeltildiğinde istatistiksel açıdan önemli bir farklilek bulunmamıştır. Araştırma süresince gruplardan elde edilen süt numunelerinde haftalık olarak belirlenen yag, protein, laktoz, kül, kuru madde ve yağsız kuru madde değerler arasında önemli (P>0.05) bir tarkliliga rastlanmamıştır. NaHCO3 in günlük süt protein ve laktoz verimini, tampon etkili maddelerin her ikisinin günlük yağsız kuru madde venmi ile kuru madde tüketimini önemli ölçüde (P<0.05) azalttığı tespit edilmiştir. Tampon etkik maddeler her ne kadar rasyon maliyetinde artışa neden olmuşsa da yem tüketimini azalttıkları için 1kg süt, süt yağı, süt protemi ve yağsız kuru maddenin daha az maliyetle elde edilmesine sebep olmuşlardır. Rasyon maliyetini arttırmalarına rağmen kuru madde tüketimini düşürdüklen için 1 kg sut, süt yağ süt proteins ve yağsız kuru maddenin daha az maliyetle elde edilmesine sebep olmuşlardır. Tampon etkili madde olarak kullanılan MgO süt verim ve kompozisyonunun olumlu yönde etkilenmesi açısından NaHCO3 dan daha etkili bulunmuştur. Bu nedenle tampon etkili maddelerin yüksek verimli süt ineklerinin beslenmesinde özellikle rasyonda kaliteli kaba yemin yetersiz olduğu durumlarda kullanılmasının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSodium bicarbonatemagnesium oxidedairy cowmilk production parametersSodyum bikarbonatmagnezyum oksitsüt ineğisüt verim parametreleriTampon Etki?li? Madde Olarak Kullanılan Sodyum Bikarbonat ve Magnezyum Oksi?ti?n I?neklerde Süt Veri?mi? Üzeri?ne Etki?leri?Effects of Sodium Bicarbonate and Magnesium Oxide as Buffers on Milk Production in Dairy CowsArticle1715156