Kahraman, OğuzhanGökler, Merve2024-10-312024-10-312024Gökler, M. (2024). Yucca schidigera ekstraktı takviyesinin köpeklerde dışkı kokusu, dışkı özellikleri ile diyetin In Vitro fermantasyon parametreleri ve sindirilebilirliği üzerine etkileri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/53165Bu çalışmada kuru köpek mamasına ilave edilen Yucca Schidigera ekstraktının (YSE) köpeklerde dışkı kokusu ve dışkı parametreleri (kısa zincirli yağ asitleri, amonyak azotu, pH, dışkı kuru madde düzeyi, dışkı skoru) üzerine olan etkinliği yanında köpek mamasının in vitro kuru madde (IVKMS), organik madde (IVOMS) ve ham protein sindirilebilirliği (IVHPS) ile birlikte in vitro toplam gaz üretimi, kısa zincirli yağ asitleri (KZYA), amonyak azotu (NH3-N) ve pH düzeylerine olan etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmada ticari toz formda saf YSE ve ticari kuru köpek maması kullanılmıştır. Hayvan denemesi 15 gün sürdürülmüş ve toplam 21 ergin Golden Retriever ırkı köpek kullanılmıştır. Köpekler benzer canlı ağırlık ortalamasına sahip, eşit sayıda dişi-erkek içeren ve her biri 7 köpekten oluşan 3 gruba ayrılmıştır. Yucca ilavesiz (kontrol), %0,25 yucca ilaveli (Y25) ve %0,50 yucca ilaveli grup (Y50) olarak gruplar oluşturulmuştur. In vitro enzimatik yöntemle ölçülen IVKMS ve IVOMS düzeyleri bakımından gruplar arası fark belirlenmezken Y50 grubunun IVHPS düzeyi daha yüksek bulunmuştur (p=0,03). Denemenin son 3 günü dışkılar toplanmadan önce yapılan skorlama arasında gruplar arası fark önemsizdir (p>0,05). Dışkı KM ve pH'ları bakımından da gruplar arası fark belirlenmemiştir. Y50 dışkılarda ölçülen asetik asit ve toplam KZYA değerleri daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Y25 ve Y50 gruplarının dışkılarında NH3-N değeri kontrole göre daha düşük belirlenmiştir (p=0.,001). Dışkı kokusu değerlendirmesi 40 kişiye koklatılarak yapılmıştır. Koku karşılaştırması kontrol-Y25 ve kontrol-Y50 gruplarında yapılmıştır. Kontrol-Y25 arasında (p=0,724) ve kontrol-Y50 arasında (p=0,086) koku bakımından önemli bir farklılık belirlenmemiştir. In vitro 24 saatlik inkübasyon sonunda Y25 ve Y50 gruplarının pH düzeyleri kontrole göre daha düşüktür (p=0,041). NH3-N üretimi Y50 grubunda diğerlerine göre daha düşük tespit edilmiştir (p=0,001). Toplam gaz üretimleri arasındaki farklılık önemsizdir (p>0,05). In vitro toplam KZYA Y50 grubunda diğerlerine göre daha yüksektir (p=0,03). Sonuç olarak, yucca bitkisi ektraktı kuru köpek mamasının in vitro protein sindirilebilirliğini artırmış ve bazı kalın bağırsak fermentasyon parametrelerinde (dışkı amonyak düzeyini azaltma ve KZYA düzeyini artırma) iyileşme sağlamıştır. Fakat dışkı kokusuna olan etkinliği bakımından yetersiz kalmıştır. Gelecek çalışmalarda çok farklı dozlar ve farklı yucca ürünleri köpeklerde denenerek özellikle yüksek protein düzeylerinde besleme durumunda dışkıdaki biyojenik aminlere ne düzeyde etki ettiği ve bağırsak mikrobiyotası ile olan etkileşimleri detaylı olarak incelenmelidir.In this study, the effectiveness of Yucca Schidigera extract (YSE) added to dry dog food on fecal odor and some fecal parameters (short-chain fatty acids, ammonia nitrogen, pH, fecal dry matter level, fecal score) in dogs, as well as the in vitro dry matter (dry matter) of dog food was investigated. IVKMS), organic matter (IVOMS) and crude protein digestibility (IVHPS), as well as in vitro total gas production, short-chain fatty acids (SCFA), ammonia nitrogen (NH3-N) and pH levels were investigated. Pure YSE in commercial powder form and commercial dry dog food were used in the study. The animal trial lasted 15 days and a total of 21 adult Golden Retriever dogs were used. The dogs were divided into 3 groups of 7 dogs each, with equal body weights, equal numbers of males and females. Groups were created as no yucca supplement (control), 0,25% yucca supplement (Y25) and 0.,50% yucca supplement group (Y50). While there was no difference between the groups in terms of IVKMS and IVOMS levels measured by the in vitro enzymatic method, the IVHPS level of the Y50 group was found to be higher (p = 0,03). There was no significant difference between the groups in the scoring performed before the feces were collected on the last 3 days of the experiment (p>0.,05). There was no difference between the groups in terms of fecal DM and pH. Acetic acid and total SCFA values measured in Y50 stools were found to be higher (p<0.,05). NH3-N values of Y25 and Y50 feces were determined to be lower than the control (p = 0.,001). Fecal odor evaluation was made by having 40 people smell it. Odor comparison was made as control-Y25 and control-Y50. There was no significant difference in odor between control-Y25 (p=0.,724) and control-Y50 (p=0.,086). At the end of 24 hours of incubation in vitro, the pH level of the Y25 and Y50 groups was lower than the control (p = 0.,041). NH3-N production was found to be lower in the Y50 group compared to the others (p = 0.,001). The difference between total gas productions was insignificant (p>0.,05). In terms of total SCFA in vitro, the Y50 group was higher than the others (p = 0.,03). As a result, yucca plant extract increased the in vitro protein digestibility of dry dog food and improved some large intestine fermentation parameters (reducing fecal ammonia level and increasing SCFA level). However, it was insufficient in terms of its effectiveness against fecal odor. In future studies, many different doses and different yucca products should be tested in dogs and their effects on biogenic amines in the feces and their interactions with the intestinal microbiota should be examined in detail, especially in the case of feeding at high protein levels.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessYucca schidigera ekstraktı takviyesinin köpeklerde dışkı kokusu, dışkı özellikleri ile diyetin In Vitro fermantasyon parametreleri ve sindirilebilirliği üzerine etkileriEffects of Yucca schidigera extract supplementation on fecal odor, fecal characteristics and In Vitro fermentation parameters and digestibility of diet in dogsMaster Thesis873680