Umucalılar, Huzur DeryaŞeker, Erdoğan2023-05-012023-05-012000Umucalılar, H. D., Şeker, E., (2000). Tampon Etki̇li̇ Madde Olarak Kullanılan Sodyum Bikarbonat ve Magnezyum Oksi̇ti̇n Tane Yemleri̇n İn Vi̇tro Si̇ndi̇ri̇lme Dereceleri̇ Üzeri̇ne Etki̇leri̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 16(2), 129-135.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/46851This study was carried out to determine the effects of NaHC*O_{3} and M_{g}*O as buffers on some metabolic in- cidents under invitro rumen environment. It was determined that the effects of different ratios of sodium bicarbonato (0, 0.5, 1 ,1.5\%) and magnesium oxide ( 0, 0.25, 0.5 ,1.0\% ) on pH, total volatile fatty acids (TVFA), ammonia nitrogen (N*H_{3} - N) buffer capacity (BC), gas production (GP) under the invitro rumen environment that added barley, wheat, com and oat. The effects of buffers on metabolic energy (ME) of this feeds and digestibility organic matter (DOM) values were also examined. It was found that the differences between pH BC, GP, ME and DOM values of barley, wheat, com and oat were significant (P < 0.05) but the difference between TVFA and N*H_{3} - N values were not significant (P > 0.05) In this study 10O_{3}*i MgO supplementation affected differently on the pH, TVFA, N*H_{3} - N BC and GP While MgO supplementation increased the values of pH, BC and GP. NaHC*O_{3} supplementation increased the values of N*H_{3} - N sig- nificantly (P < 0.05) The both of the buffers did not have significant (P > 0.05) effects on the values of TVFA Using the buffers in different ratios changes the values of pH and GP significantly (P < 0.05) , but they didn't affect the values of TVFA, N*H_{3}*N and BC. The incubation time affected the values of examined criterias significantly.Bu araştırma tampon etkili maddelerden olan NaHC*O_{3} ve MgO'in in vitro rumen ortamında bazı metabolik olay- lar üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. NaHC*O_{3} (%0, 0.5, 1.0, 1.5) ve MgO (%0, 0.25, 0.5, 1.0)in farklı oranlarının arpa, buğday, misir ve yulaf katılan in vitro rumen ortamında pH. total uçucu yağ asitleri (TUYA), amonyak azotu (N*H_{3} - N) tampon kapasitesi (TK), gaz oluşum miktarı (GOM) ile bu yemlere ait metabolik enerji (ME) ile sin dirilebilir organik madde (SOM) değerleri üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada kullanılan arpa, buğday, mısır ve yulafın pH, TK. GOM, ME ve SOM değerleri arasındaki farklılığın önemli (P < 0.05) , TUYA ve N*H_{3} - N değerleri ara- sindaki farklılığın ise önemsiz (P > 0.05) olduğu belirlenmiştir. Araştırmada NaHC*O_{3} ve MgO ilavesinin pH. TUYA, N*H_{3} - N TK GOM üzerine etkileri farklı olmuştur. MgO llavesi pH, TK ve GOM değerlerini, NaHCO3 lavesi N*H_{3} - N de- gerini önemli (P<0.05) ölçüde arttınırken, her iki maddenin de TUYA değeri üzerine önemli (P > 0.05) bir etkileri ol mamiştir. Tampon etkili maddelerin farklı oranlannin kullanılması pH ve GOM değerlerini önemli ölçüde (P < 0.05) değiştirirken TUYA, N*H_{3} - N TK değerlerini etkilememiştir. Inkubasyon süresi incelenen tüm kriterlere ait değerleri önemi (P < 0.05) ölçüde etkilemiştirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccesssodium bicarbonatemagnesium oxidegrainsinvitro digestibilitySodyum bikarbonatmagnezyum oksittane yeminvitro sindirilebilirlikTampon Etki?li? Madde Olarak Kullanılan Sodyum Bikarbonat ve Magnezyum Oksi?ti?n Tane Yemleri?n I?n Vi?tro Si?ndi?ri?lme Dereceleri? Üzeri?ne Etki?leri?Effects of Sodium Bicarbonate and Magnesium Oxide as Buffers on In vitro Digestibility of GrainsArticle162129135