Alaşahan, SemaGarip, MustafaÇağlayan, TamerAteş, Cafer Tayyar2020-03-262020-03-262019Alaşahan, S., Garip, M., Çağlayan, T., Ateş, C. T. (2019). Halk Elinde Yetiştirilen Kaz, Ördek ve Hindi Yumurtalarının Bazı Dış Kalite Özelliklerinin İncelenmesi. Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8(1), 21-25.2146-717X2146-7188http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpJME1UQTJOZz09https://hdl.handle.net/20.500.12395/37358Çalışma kaz, ördek ve hindi kanatlı hayvan türlerinin yumurtalarına ait dış kalite özellik değerlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Konya ilinde halk elinde yetiştirilen kaz, ördek ve hindilerden temin edilen toplam 440 adet kaz (n117), (n260) ördek ve hindi (n63) yumurtası oluşturmuştur. Her bir yumurta bireysel olarak tartılmış olup yumurta boyu ve eni saptanmıştır. Ölçümle belirlenen bu üç değer kullanılarak matematiksel denklemler yardımıyla yumurta dış kalite özellik değerleri tespit edilmiştir. Yumurtaların şeklini tanımlamada şekil indeksi ve elongasyon değerleri kullanılmıştır. Kaz, ördek ve hindi yumurta kabuk özellikleri olarak kabuk ağırlığı (11.32 ve 11.23 g; 5.69 ve 5.71 g; 5.31 ve 5.33 g), kabuk kalınlığı (0.45 ve 0.48 mm; 0.35 ve 0.35 mm; 0.32 ve 0.34 mm) ve kabuk yoğunluğu (2.08 g/cm3; 2.06 g/cm3; 2.06 g/cm3) sırasıyla belirlenmiştir. Ayrıca yumurta kabuk yüzey alanı ve yumurta kütlesi saptanmıştır. Kaz, ördek ve hindi yumurtalarına ait şekil indeksi ve elongasyon değerleri sırasıyla %68,130.39 ve 1.470.01, %71,760.19 ve 1.400.00, %72,530.32 ve 1.380,01 olarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada, yumurta ağırlığı, yumurta boyu ve eni baz alınarak bazı küçük beden yapısına sahip kanatlı hayvanların yumurta özellikleri için belirlenen matematiksel formüller yardımıyla kaz, ördek ve hindi kanatlı türlerinin yumurta dış kalite özellik değerleri hesaplanmıştır.The present study aimed at the determination of certain external quality traits of goose, duck and turkey eggs. A total of 440 eggs obtained from geese (n117), ducks (n260) and turkeys (n63), which were raised by the local people of Konya province, constituted the material of the study. Each egg was weighed individually, and the length and width of the eggs were determined. Using these three measurements and mathematical equations, the external quality traits of the eggs were determined. For defining the shape of the eggs, both the shape indices and elongation values were utilised. Goose, duck and turkey egg shell traits determined, included egg shell weight (11.32 and 11.23 g; 5.69 and 5.71 g; 5.31 and 5.33 g), egg shell thickness (0.45 and 0.48 mm; 0.35 and 0.35 mm; 0.32 and 0.34 mm) and egg shell density (2.08 g/cm3; 2.06 g/cm3; 2.06 g/cm3), respectively. Furthermore, egg shell surface area and egg mass were calculated. Descriptive statistics were used to determine the mean and standard errors for these types of poultry eggs. The shape indices and elongation values detected for goose, duck and turkey eggs were 68.130.39% and 1.470.01, 71.760.19% and 1.400.00, and 72.530.32% and 1.380.01, respectively. In this study, the external quality traits of goose, duck and turkey eggs were calculated using mathematical formulae established for small poultry species on the basis of egg weight, egg length and egg width values.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiKaz yumurtasıÖrdek yumurtasıHindi yumurtasıDış kalite özelikleriHalk elinde yetiştirilen kaz, ördek ve hindi yumurtalarının bazı dış kalite özelliklerinin incelenmesiExamination of some external quality traits of goose, duck and turkey eggs in public farmsArticle812125