Kaya, ŞuleKocabatmaz, Mehmet2023-05-192023-05-191998Kaya, Ş., Kocabatmaz, M., (1998). Değişik Oranlarda Üre Kapsayan Rasyonların Ankara Keçisinin Rumen ve Kan Metabolitleri Üzerindeki Etkisi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 14(1), 15-24.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47360The aim of this study was to investigate the effacts of urea which is supplied lo the basal raıion containing 75 % ol wheat straw and 25 % of coneentrale leed as 2 % (group i) and % 4 (group ii) of coneenlrate leed on the sativa, rumen Iluid and blood parameters ol Angora goaıs. In Ihis study 3 male Angora goats al the age ol 1.5 years were used according to the 3X3 Latinsquare design. The samples were taken before feeding , 2nd and 61h hours after leeding.The rumen ammonia nitrogen of Ihe group ii at the all sampling times (P<O.OI) and the blood urea nit· regen ol the same group inereased (p<O.OI) compared with other groups at sampling times alter leeding.The pH ol rumen fluid ol the group i and the control animals deereased (p<O.OI) alter feeding. The urea nitrogen ol sativa (res· pectively p<O.05, p<O.OI) and the numbers ol the rumen fluid prolozoa (p<O.OI) increased in 2 % and %4 urea supp" lied groups lhan that control group at before and aller feeding samples. The saliva pH was higher in the group ii com· pared with the control group at 2nd sampling time (p<O.05).The blood ammonia nitrogen coneentraıion of the same group was Ihe highest in other groups al the same sampling time. The lolal blood serum protein coneentration of the conlrol group increased compared with urea supplied groups (p<O.OI). The blood glucose coneentration of Ihe group i was higher lhan the control group al the 2nd sampling time (p<:O.05).There weren'l significanı dillerences among the groups and sampling times considering astimatad asetic and propionic acid values. The coneentration of butiric acid ol the group ı was the highest in Ihe groups at before feeding samples and was higher than Ihe control group at 3rd sampling time. The concentration ol the total volatile latty acids wasn't dillerent among the groups. in conelusion; the deereased rumen fluid pH and the increased butiric acid concentration of group I, indicated that there were positive ef· fect on the use ol rumen ammonia nitrogen and the energy requiremenı ol rumen epitetia and synthesis ol milk protein and glucose compared with other groups. Therelore, the supply of %2 ol urea to the basal ratian containing % 25 ol coneantrale leed was suggested to the farmers.Bu çalışma % 75 buğday samanı ve % 25 konsantre yem içeren temel rasyona, konsantre yemin % 2 (Grup i) ve % 4 'O (Grup ii) oranında ilave edilen Orenin. Ankara keçilerinin tükürük, rumen sıvısı ve kan metabolitleri üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapıldı. Arastırmada 1.5 yaşlarında 3 baş erkek Ankara keçisi 3X3 latinkare yöntemine göre kullanıldı. Örnekler yemleme öncesi, yemiemeden 2 saat ve 6 saat sonra atındı. ii. grubun rumen amonyak azotu tOm örnekleme zamanlarında (p<O.OI), kan Ore azotu ise yemleme sonrası diğer guruplardan yGksekti (P<O.OI). Rumen sıvısı pH'sl kontrol ve I.grupta yemiemedan sonra azaldı (p<O.OI). Üre verilen gruplarda IQkOrGk Ore azoıu (P<O.05, p<O.OI) ve rumen protozoon sayısı (p<:O.OI) yemleme Oncesi ve sonrası örneklemelerde kontrol grubuna göre artış gösterdi. II. grubun 2. örnekleme zamanındaki IQkOriik pH'sl konIrol gurubuna göre (p<O.05), kan amonyak azotu ise aynı örnekleme zamanında di{ıer gruplara göre yOksekti (p<O.OI). Serum toplam proteini kontrol grubunda Gre verilen gruplara göre fazlayken (p<O:Ol).yemleme sonrası kan glikoz de{ıeri i. grupta kontrol grubuna göre artış gösterdi (p<O.05). Asetik ve propiyonik asit miktarları gruplara ve örnekleme zamanlarına göre farklı bulunmazken. butirik asit miktarı ı. grupta yemleme öncesi diğer gruplardan, 3. örnekleme zamanında ise kontrol grubundan fazlaydı. Toplam uçucu yağ asiti miktarı gruplar arasında anlamlı bir şekilde değişmedi. L. grubun 2. örnekleme zamanındaki rumen sıvısı pH'slnın II. gruba göre dOşOk olması ve bulirik asit konsantrasyonunun fazlalığı bu grupta rumende amonyak kullanımının arttığını , rumerı epitelinin enerji ihtiyacı ve süt şekeri ve protein sentezinin diğer gruplara göre olumlu yönde elkilendiğini göstermektedir. Bu nedenle, yetişMeilere % 25 oranında konsantre yem içeren kaba yem a{ıırtıklı rasyonlara, konsantre yemin % 2'si oranında Gre katmaları öneriidi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAngora goatsureabIood-saliva-rumen fluid parametersAnkara keçisiÜrekan-tükürük-rumen sıvısı parametreleriDegişik Oranlarda Üre Kapsayan Rasyonların Ankara Keçisinin Rumen ve Kan Metabolitleri Üzerindeki EtkisiThe Effect of The Rations Containing Different Ratios of Urea on Rumen and Blood Metabolites of Angora GoatsArticle1411524