Ulukanlı, ZeynepKaradağ, EkberElmalı, MehmetGürbüz, Abdurrahman2023-05-052023-05-052005 MartUlukanlı, Z., Karadağ, E., Elmalı, M., Gürbüz, A., (2005). Iğdır'da Açıkta Satışa Sunulan Bazı Öğütülmüş Baharatların Mi̇krobi̇yoloji̇k Kali̇tesi̇. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 21(1-2), 31-37.1309-69582146-1953https://hdl.handle.net/20.500.12395/47162Igdir ili ve çevresinde genel olarak kullanılan bazı öğütülmüş baharatlann mikrobiyal kalitesi araştırdı. Kırmızıbiber örneklerinin %11'nin, kimyon ömeklerinin %5' nin Türk Gida Kodeksi (TGK 2000)'nin ön gördüğü maksimum 105 kob/g değerinin üstünde olduğu tespit edilmiştir. Enterobacteriaceae oranı kırmızıbiber, karabiber, kimyon ve tarçın ömeklerinde sirasıyla %37, %53, %79, %42 oranında bulunmuştur. Koliformlar, kırmızıbiber ömeklerinin %26'sında ve karabiber ömeklerinin %53'de kimyon örneklerinin %58'de, tarçın ömeklerinin %26'da saptanmıştır. Enterokoklar ise kirmizibiber ve karabiberlerde %47 oranında saptanırken, kimyonda %16 ve tarçında %5 oranında saptanmıştır. İncelenen 2 kırmızıbiber, 2 karabiber, 3 kimyon ömeği E. coli bakımından pozitif bulunmasına rağmen tarçın ömekleri E. coli bakımından negatif sonuç vermiştir. Enterik patojenlerden E. coli O157:H7 ve Salmonella spp. incelenen hiç bir ömekte saptanmamıştır. İncelenen baharatlarda Pseudomonas ve Aeromonas, lactobacilli saptama seviyesinin altında (<102 kob/g)bulunmuştur. Ömeklerin hiç birisinden koagulaz (+) S. aureus izole edilmemiştir. Toplam aerobik spor olusturan bakteriler incelenen ömeklerde saptanmasına rağmen TGK'nin önerdig 105 kob/g düzeyini aşmadığı bulunmuştur. Anaerobik spor olusturan bakteriler yönünden incelenen kırmızıbiber, karabiber ve kimyon örneklerinin sırasıyla %11, %16, %16' nin TGK standartlarına uymadiga görülmektedir. Total maya ve mantar sayısı kırmızıbiber ömeklerinin %26'da, karabiber ömeklerinin %632'de, kimyon örneklerinin %16'da, tarçın örneklerinin %11'de TGK'nin öngördüğü standartlara uygun olmadığı görülmektedir.The aim of this study was to assess the microbiological quality of some ground spices used commonly in the region of igdir. Only 11% of the red pepper and 5% of the cumin samples in the present work are of unacceptable hygienic quality when the total aerobic mesophilic bacterial counts exceed 106 CFU/g according to criterion recommended by Turkish Food Codex (TFC, 2000). Detection rate for Enterobacteriaceae in ground red pepper, black pepper, cumin and cinnamon was found as 37%, 53%, 79%, 42%, respectively. Coliforms were detected in 26 6 % of red pepper, 53% of black pepper, 58% of cumin, and 26% of cinnamon samples 47% of the red pepper and 47% of black pepper, 16% of the cumin, and 5% of the cinnamon revealed to be contained the presence of Enterococci Two red pepper, two black pepper and three cumin samples had positive results for E co None of the samples had the presence of enteric pathogens including E. col 0157:117 and Salmonella spp. Pseudomonas/Aeromonas and lactobacif counts were found to be lower than the detectable rate (<102 sobg). Similarly, none of the samples contained coagulase (+) S. aureus. Although aerobic spore forming bacteria were present in al samples, the counts were in the acceptable range based on the TFC. The percent of non compliance with TFC standars for anaerobic spore forming bacteria was 11%, 16% and 16% of the red pepper, black pep per and cummin samples, respectively 20% of red pepper 32% of black pepper, 16% of cumin, and 11% of cinnamon samples for yeast and fungal count was not in accordance with the TFC standards.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessÖğütülmüş baharatkırmızıbiberkarabiberkimyontarçınığdırGround spicered pepperblack peppercumincinnamonIğdır'da Açıkta Satışa Sunulan Bazı Öğütülmüş Baharatların Mi?krobi?yoloji?k Kali?tesi?Microbiological Quality of Some Ground Spices Sold Openly in the Retail Shops of IgdirArticle211-23137