Hacıseferoğulları, HaydarArıkaymak, Mehmet2023-12-072023-12-0720212021Arıkaymak, M., (2021). Farklı Özelliklerdeki Ereğli Yerel Popülasyonu Siyah Havuç Tohumlarının Ekiminde Çimlenme Özelliklerinin ve Sıra Üzeri Bitki Dağılım Düzgünlüğünün Belirlenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/51189Türkiye’de siyah havuç taze sebze olarak ve yüksek miktarlarda da fermente edilmiş içecek şeklinde tercih edilmektedir. Üretilen siyah havuçların yaklaşık %20’si şalgam sanayinde, %80’i ise konsantre üretiminde kullanılmaktadır. Ülkemizde Konya (Ereğli ve Karapınar İlçeleri) ve Hatay’da (Kırıkhan İlçesi) üretimi yapılmakta olup, istenen rengin sağlanamaması nedeniyle siyah havuç yetiştiriciliği bu bölgelerle sınırlı kalmaktadır. Üretimde yerel popülasyon siyah havuç tohumları kullanılmaktadır. Bu tohumlar normal çıplak (kaplanmamış) tohumlar olup, sadece elemeden geçirilmektedir. Tohumların kalibrasyonu yapılmamaktadır ve sınır değerler söz konusu değildir. Bu tez çalışması ile normal çıplak tohum, kalibre edilmiş çıplak tohum ve kaplanmış siyah havuç tohumları kullanılarak, Ereğli Bölgesinde ekim yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, normal çıplak tohum, kalibre edilmiş çıplak tohum ve kaplanmış tohumun ortalamaları sırasıyla çimlenme süresi 19.90 gün, 20.14 gün ve 20.79 gün; çimlenme oranı endeksi 0.431 [adet (m gün)-1 ], 0.761 [adet (m gün)-1 ] ve 0.656 [adet (m gün)-1 ]; tarla filiz çıkışı %37.13, %60.97 ve %55.19; bitki yüksekliği değerleri 56.08 mm, 66.23 mm ve 63.69 mm; kök derinliği değerleri 156.17 mm, 179.18 mm ve 181. 10 mm; birim alanda bulunan bitki sayısı değerleri ise 42.35 adet m-2 , 69.14 adet m-2 ve 59.61 adet m-2 olarak bulunmuştur.The black carrot is consumed as fresh and fermented juice in Turkey. Approximately 20% of black carrots are used in turnip industry and 80% in concentrate production. Black carrots are mainly produced in Konya (Ereğli and Karapınar districts) and Hatay (Kırıkhan districts) the black carrot production remain limited with this region because desired color quality is not obtained from other region’s cultivations. Local population black carrot seed varieties are used by the farmers in the production. These seeds are natural seeds and they are only screened and not calibrated before planted. In this study, pure seeds, calibrated pure seeds and coated seeds were planted in Ereğli Region and the results were evaluated. As a result of the research, the average germination days of pure seeds, calibrated bare seed and coated seed was found as 19.90, 20.14 and 20.79, germination rate index was found as 0.431, 0.761 and 0.656 [number (m day)-1 ], field germination rate was found as 37.13%, 60.97% and 55.19%, plant height was found as 56.08, 66.23 and 63.69 mm; plant root length was found as 156.17 mm, 179.18 mm and 181.10 mm; number of plant per unit area for plant root depth; the number of plant per unit area was found as 42.35, 69.14 and 59.61 number m-2.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBitki sayısıçimlenme oranısırta ekimsıra üzeri bitki dağılımısiyah havuçPlant distribution on the rowfield germination rateplant number per meterridge drillingblack carrotFarklı Özelliklerdeki Ereğli Yerel Popülasyonu Siyah Havuç Tohumlarının Ekiminde Çimlenme Özelliklerinin ve Sıra Üzeri Bitki Dağılım Düzgünlüğünün BelirlenmesiThe Determination of Germination Charecteristics and Plant Uniformity on Rows in Planting Different Type Carrot Seeds Selected From Ereğli Local PopulationsMaster Thesis