Altunok, VahdettinDere, SüleymanBaşpınar, NuriBalevi, Tahir2020-03-262020-03-262001Altunok, V., Dere, S., Başpınar, N., Balevi, T., (2001). Japon Bıldırcınlarında Yeme Katılan Yağ Rafineri Sanayi Yan Ürünlerinin Bazı Biyokimyasal Parametrelere Etkileri. Hayvancılık Araştırma Dergisi, 11(2), 43-46.1300-2031http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpjek56QXc=https://hdl.handle.net/20.500.12395/17378Bu çalışmada Japon bıldırcınlarının yemlerine katılan ayçiçek yağ sanayi yan ürünlerinin kan trigliserid, total lipid, kolesterol, total protein, albumin, glikoz, kalsium (Ca) ve inorganik fosfor (Pi) düzeylerine etkileri araştırıldı. Araştırmada 12 haftalık 120 dişi ve 40 erkek bıldırcın kullanıldı. Bıldırcınlar her bir gruba 30 dişi ve 10 erkek olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Gruplar % 2 oranında sırasıyla, ham ayçiçek yağı (HY), soapstock (SS), asit yağ (AY) ve uçucu maddeler (UM) içeren rasyonlarla 5.5 ay süreyle beslendi. Deneme sonunda, kan örnekleri her bir gruptan benzer ağırlıkta olan 5 dişi ve 5 erkek Japon bıldırcınından kalbe girilerek alındı. Serum trigliserid, kolesterol, total protein, albumin, glikoz, Ca ve Pi konsantrasyonları otoanalizör ile ölçüldü. Serum total lipid düzeyi materyal ve metotta belirtildiği gibi hesaplandı. Araştırmada gruplara göre elde edilen değerler karşılaştırıldığında, glikoz dışında incelenen bütün parametrelerde istatistiksel olarak önemli bir farklılığın olmadığı belirlendi. Gruplara göre serum glikoz düzeyleri açısından istatistiksel anlamda önemli (p0.01) farklılıklar bulundu. SS grubundaki glikoz değerinin kontrol (HY) ve UM gruplarından, AY grubunun glikoz değeri ise UM grubundan istatistiksel olarak önemli (p0.01) derecede yüksek olduğu görüldü. Sonuç olarak, incelenen biyokimyasal parametrelere göre, ham ayçiçek yağı yerine daha ucuz olan yağ sanayi yan ürünlerinin bıldırcın rasyonuna katılmasının biyokimyasal değerler üzerine olumsuz etkisinin olmadığı belirlendi.In the present study, the effects of dietary sunflower oil refinery by-products on blood triglycerid, total lipid, cholesterol, total protein, albumin, glucose, calcium (Ca) and inorganic phosphorus (Pi) levels were investigated in Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). Totally, 120 female and 40 male quails with 12 week old were divided into four groups including 30 female and 10 male quails in each. Groups were fed with diets containing % 2 sunflower crude oil (HY), sunflower soapstock (SS), acidulated sunflower soapstock (AY) and volatile matters (UM), respectively during 5.5 months. At the end of experiment, blood samples of 5 female and 5 male Japanese quails of similar body weight from each group were taken by cardiac puncture. Serum triglycerid, cholesterol, total protein, albumin, glucose, Ca and Pi concentrations were analysed with an autoanalyzer. Serum total lipid values were calculated using serum triglycerid and cholesterol concentrations as described in material and method. Result of this study showed that all parameters inspected in serum were not affected by different dietary fats, except for glucose. Differences between groups with respect to serum glucose concentrations were found statistically significant (p<0.01). Also glucose value in AY group was different from UM group (p<0.01). As a result, it could be concluded that supplementation of diets with low cost by-products of fat industry instead of sunflower crude'oil has no adverse effect oh biochemical values according to analysed parameters.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessJapanese QuailSunflower Oil Refinery By-ProductsEnergy SourceTriglyceridTotal LipidCholestrolTotal ProteinAlbuminGlucoseCaPiJapon BıldırcınıAyçiçek Yağ Sanayi Yan ÜrünleriEnerji KaynağıTrigliseridKolestrolGlikozJapon Bıldırcınlarında Yeme Katılan Yağ Rafineri Sanayi Yan Ürünlerinin Bazı Biyokimyasal Parametrelere EtkileriEffects of Dietary Sunflower Oil Refinery By-Products on Some Biochemical Parameters in Japanese QuailOther1124346