Bağcı, Seydi AhmetEkiz, HasanYılmaz, Ahmet2020-03-262020-03-262003Bağcı, S. A., Ekiz, H., Yılmaz, A., (2003). Determination of the Salt Tolerance of Some Barley Genotypes and the Characteristics Affecting Tolerance. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, (27), 253-260.1300-011X1303-6173http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpBek9EWTI=https://hdl.handle.net/20.500.12395/18305Bu çalışmada Hoagland Çözeltisi ve NaCl kullanılarak beş farklı tuz konsantrasyonunda 8 adet arpa genotipinin tuza toleransları incelenmiştir. Değerlendirmeler çimlenme yüzdesi, sap ve kök uzunlukları ile kuru ağırlıkları, tuza tolerans yüzdesi, K ve Na konsantrasyonları üzerinde yapılmıştır. Çimlenme yüzdesi ve kuru ağırlığın bir sonucu olan tuza tolerans yüzdesi en güvenilir kriter olarak belirlenmiştir. Yüksek K konsantrasyonu ve K/Na oranının bazı istisnalarla birlikte diğer potansiyel seleksiyon kriterleri olduğu görülmüştür. Erginel-90 ve WBELT-10 yüksek, Obruk-86, Anadolu-86, Kıral-97 ve Karatay-94 orta seviyede toleranslı, Tokak-157/37 ve Hamidiye-85 ise tuzluluğa karşı duyarlı bulunmuştur.The salt (NaCI) tolerance of 8 barley genotypes was investigated. Plants were grown hyroponically in Hoagland solution at 5 different NaCI concentrations. Germination percentage, shoot and root length, shoot and root dry weight, salt tolerance percentage, and K and Na concentrations in the shoots and roots were evaluated. Salt tolerance percentage, which is calculated from the germination percentage and dry weight production, was the most reliable criterion. On the other hand, with some exceptions, high K concentration and K/Na ratios were other potential criteria. Erginel-90 and WBELT-10 showed high levels of tolerance; and Obruk-86, Anadolu-86, Kiral-97 and Karatay-94 showed medium levels. Tokak-157/37 and Hamidiye-85 were the most susceptible genotypes to NaCI.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessOrman MühendisliğiBarley (Hordeum vulgare L.)SalinityNaClToleranceDetermination of the Salt Tolerance of Some Barley Genotypes and the Characteristics Affecting ToleranceBazı Arpa Genotiplerinin Tuza Toleranslarının ve Toleransı Etkileyen Özelliklerin BelirlenmesiOther27253260