Aktümsek, AbdurrahmanAkyıldız, Kazım2017-11-032017-11-032008-04-25Akyıldız, K. (2008). Konya'da süpermarketlerde satılan sütlerin trans yağ asitlerinin belirlenmesi. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/6455Bu çalışma ile Türkiye'deki marketlerde satılan sütlerin trans yağ asidi bileşimi ve yağ asidi kompozisyonu belirlenmiştir. Toplam 24 adet sütün analizi gaz kromatografisi tekniğiyle yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sütlerde 37 farklı yağ asidi bulunmuştur. Süt numunelerinde major yağ asidi olarak C 16:0 palmitik asit (%31.13?31.60) tespit edilmiştir. Palmitik asitten sonra yüksek yüzdelerde bulunan yağ asitlerinin ise C 18:1 oleik asit (%28.30?29.40) ve C 18:0 stearik asit (%14.64?14.89) olduğu gözlenmiştir. Doymuş yağ asitleri (SFA), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve aşırı doymamış yağ asitleri (PUFA) sırasıyla %58.90?60.93, %32.55?33.54 ve %3.03?3.25 olarak belirlenmiştir. Trans yağ asitlerinden C 14:1 t9 miristelaidik asit, C 16:1 t9 palmitelaidik asit, C 18:1 t11 vaksenik asit, C 18:2 t9,12 linolelaidik asit ve C 18:2 t9,c12 trans9-cis 12 oktadekadienoik asit sırasıyla, %0.25?0.26, %0.46?0.59, %1.64?2.13, %0.14?0.20 ve %0.07?0.13 olarak tespit edilmiştir. Sütlerdeki toplam trans yağ asitlerinin (TFA) %2.57?3.30 arasında olduğu görülmüştür. Sütlerdeki toplam konjuge linoleik asit (CLA) miktarları ise %0.92?1.01 oranlarında bulunmuştur.In this study, trans fatty acid and fatty acid composition of milks sold in markets in Turkey were determined. Total 24 milk samples were analyzed by using GC. 37 different fatty acids were determined in milks. C 16:0 palmitic acid (31.13-31.60%) was major fatty acid in all samples. Other predominant fatty acids were C 18:1 oleic acid (28.30-29.40%) and C 18:0 stearic acid (14.64-14.89%). The percentages of saturated fatty acids (SFAs), monounsaturated fatty acids (MUFAs) and polyunsaturated fatty acids (PUFAs) ranged between 58.90-60.93%, 32.55-33.54% and 3.03-3.25%, respectively. In trans fatty acids, C 14:1 t9 miristelaidic acid, C 16:1 t9 palmitelaidic acid, C 18:1 t11 vaccenic acid, C 18:2 t9,12 linolelaidic acid and C 18:2 t9,c12 trans9-cis12 octadecadienoic acid, were ranged between 0.25-0.26%, 0.46-0.59%, 1.64-2.13%, 0.14-0.20% ve 0.07-0.13%, respectively. Total trans fatty acid in milks were determinated 2.57-3.30%. Total conjugated linoleic acid in milks were determinated 0.92-1.01%.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSütMilkTrans yağ asitleriTrans fatty acidsKonjuge linoleik asitConjugated linoleic acidKonya'da süpermarketlerde satılan sütlerin trans yağ asitlerinin belirlenmesiDetermination of trans fatty acids of milks in supermarkets in Konya, TurkeyMaster Thesis