Aktümsek, AbdurrahmanKarataş, Şükrü2017-08-092017-08-092013-06-24Karataş, Ş. (2013). Onobrychıs armena Boiss. & Huet (Fabaceae)`nın antioksidan özellikleri ile uçucu ve sabit yağ bileşiminin araştırılması. Selçuk Üniversitesi, Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/5684Bu çalışmada Onobrcyhis armena uçucu bileşenleri, yağ asitleri ve antioksidan özellikleri incelendi. Farklı ekstrakların (etilasetat, metanol ve su) antioksidan özellikleri fosfomolibdat, serbest radikal süpürme testi, ß-karoten/linoleik asit testi, demir ve bakır indirgeme gücü testleri ile ölçüldü. Ayrıca, toplam fenolik ve flavonoid içerikler de hesaplandı. Çalışılan ekstraklar arasında, metanol ekstraktı antioksidan kapasite test sistemlerinde (ß-karoten/linoleik asit testi hariç) en güçlü aktiviteyi sergilemiştir. Yağ asidi komposizyonu GC ile araştırıldı ve 25 farklı yağ asidi belirlendi. GC analizlerinde major yağ asitleri palmitik (%22.67) ve linoleik (%15.09) asittir. Doymamış yağ asitleri seviyesi doymuş yağ asitlerinden daha yüksektir. Uçucu yağlar GC-MS ile analiz edildi ve 22 bileşen tanımlandı. Tanımlananan major bileşenler n-hekzadekonik asit, 9-12 oktadekanoik asit, tetradekanoik asit ve hekzahidro farnesil asetondur. Bu çalışmanın sonuçları O. armena?nın kolay elde edilebilen doğal antioksidanların ve doymamış yağ asitlerinin bir kaynağı olarak gıda ve farmasötik endüstrilerinde kullanılabileceğini göstermektedir.In this study, Onobrcyhis armena was screened for its antioxidant potential, fatty acids and volatile compounds. Antioxidant activities of different extracts (ethylacetate, methanol and water) were measured using the phosphomolybdenum assay, free radical scavenging assay, ß-carotene/linoleic acid method, ferric and cupric reducing power assay. Total phenolic and flavonoid contents were also calculated spectrophotometrically. Among studied extracts, the methanolic extract exhibited the strongest antioxidant capacity in the test systems (except for, ß-carotene/linoleic acid method). Fatty acid composition of O. armena was analyzed by using GC and twenty-five fatty acids were determined in its oil. GC analysis revealed that the oil was dominated by palmitic (22.67%), linoleic (15.09%) acids. Unsaturated acids levels were higher than saturated fatty acids. The essential oil was analyzed by GC-MS system and twenty-two volatile compounds were identified. The identified major components were n ?hexadecanoic acid, 9-12 octadecanoic acid, tetradecanoic acid and hexahydro farnesyl acetone. The results of this study show that O. armena can be used as an easily accessible source of natural antioxidants and unsaturated fatty acids in food and pharmaceutical industries.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOnobrychisFabaceaeYağ asitleriFatty acidsUçucu yağEssential oilFenolik bileşenlerPhenolic compoundsOnobrychıs armena Boiss. & Huet (Fabaceae)`nın antioksidan özellikleri ile uçucu ve sabit yağ bileşiminin araştırılmasıInvestigation of antioxidant properties, essential oil and fatty acid composition of Onobrychis armena Boiss. & Huet (Fabaceae)Master Thesis