Zengin, GökhanÖztürk, Refiye Beyza2023-09-152023-09-1520232023Öztürk, R. B., (2023). Alcea Fasciculiflora Özütlerinin Antioksidan ve Enzim İnhibisyon Yeteneklerinin İncelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/50915Bu çalışmada, farklı çözücüler (etil asetat, metanol ve su) ve homojenizator destekli (HAE), maserasyon (MAC), Soxhlet (SOX) ve ultrason- destekli (UAE) dört farklı ekstraksiyon teknikleri ile elde edilen Alcea fasciculiflora ekstraktlarının kimyasal profilleri ve biyolojik özellikleri araştırılmıştır. Biyolojik özellikler olarak antioksidan ve enzim inhibitör özellikleri seçildi. Ayrıca ekstraktlardaki toplam fenolik ve flavonoid içerikleri spektrofotometrik yöntemlerle belirlendi. Antioksidan özelliklerinde serbest radikal yakalama (ABTS ve DPPH), indirgeme gücü (CUPRAC ve FRAP), fosfomolibdat ve metal şelatlama yetenekleri test edildi. Antioksidan özellikler kullanılan ekstraksiyon çözücüleri tarafından değiştirildi. Genel olarak, HAE ekstraktları, toplam biyoaktif bileşik seviyeleri açısından diğer ekstraktlardan daha zengindi. Kolinesteraz, tirozinaz, amilaz ve glukozidaza karşı enzim inhibitör özellikleri araştırıldı. Etil asetat ve metanol ekstraktları, su ekstraktlarıyla karşılaştırıldığında daha güçlü anti-enzimatik özellikler sergiledi. Bu anlamda, A. fasciculiflora ile fonksiyonel uygulamalar tasarlamak için ekstraksiyon yöntemleri ve çözücü seçimi önemli parametreler olarak kabul edilebilir. Genel olarak, A. fasciculiflora, oksidatif strese ve küresel sağlık sorunlarına karşı güçlü uygulamaların hazırlanmasında önemli bir çok yönlü biyoaktif ajan kaynağı olarak kabul edilebilir.The present study was examined the chemical profiles and biological properties of Alcea fasciculiflora extracts obtained with different solvents (ethyl acetate, methanolic and water) obtained four extraction techniques including homogenizerassisted (HAE), maceration (MAC), Soxhlet (SOX) and ultrasound-assisted (UAE). Antioxidant and enzyme inhibitory properties were selected as biological properties. In addition, the total phenolic and flavonoid contents in the extracts were determined by spectrophotometric methods. Free radical scavenging (ABTS and DPPH), reducing power (CUPRAC and FRAP), phosphomolybdenum and metal chelating abilities were tested in the antioxidant properties. Clearly, the antioxidant properties were changed by extraction solvents used. In general, HAE extracts were richer than those of other extracts in terms of the levels of total bioactive compounds. Enzyme inhibitory properties were investigated against cholinesterase, tyrosinase, amylase and glucosidase. The ethyl acetate and methanol extracts exhibited stronger anti-enzymatic properties when compared to water extracts. In this sense, the choice of extraction methods and solvent could be considered as important parameters for designing functional applications with A. fasciculiflora. Overall, A. fasciculiflora could be considered a significant source of multidirectional bioactive agents in the preparation of potent applications against oxidative stress and global health problems.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAlceaantioksidanfenolik içerikenzim inhibisyonubioaktif ajanlarantioxidantphenolic contentenzim inhibitionbioactive agentsAlcea Fasciculiflora Özütlerinin Antioksidan ve Enzim İnhibisyon Yeteneklerinin İncelenmesiScreening for Antioxidant and Enzyme Inhibition Abilities of Alcea Fasciculiflora ExtractsMaster Thesis