Kav, KürşatErganiş, Osman2020-03-262020-03-262007Kav, K., Erganiş, O. (2007). Balıklarda Aşılama Teknikleri. Veteriner Bilimleri Dergisi. Eurasian Journal of Veterinary Sciences, 23(2), 95-102.1011-2057http://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TnpRM01UQXc=https://hdl.handle.net/20.500.12395/21137Son yıllarda, kültür balıkçılığında çeşitli bakteriye! ve viral hastalıklara karşı aşıların kullanımı giderek artmaktadır. Yaygın olarak kullanılan enjeksiyon ve/veya immersiyon (daldırma) aşılar, etkeninin formaldehit ile inaktive edilmesi sonucu elde edilen bakterin aşısından hazırlanmaktadır. Aşılar, özellikle iç sularda ve denizlerde kültürü yapılan balıklarda problem olan bakteriyel (Vibrio spp. Aeromonas spp, Yersinia spp, Pasteureila spp, Streptococcus spp.) ve viral enfeksiyonlara (Viral Hemorajik Septisemi (VHS), Infeksiyöz Hematopoetik Nekrozis (IHN), İnfeksiyöz Pankreatik Nekrozis (IPN), vs) karşı mücadelede etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Bu derlemede kültür balıkçılığında problem olan enfeksiyonlara karşı geliştirilen aşılama yöntemleri ile bağışıklık mekanizmaları sunulmuştur.In recent years, fish vaccines are heavily used in aquaculture against bacterial and viral infections. Injection and/or immersion type vaccines that are used commonly are prepared by inactivation of antigen with formaldehite. Vaccines are used effectively against bacterial (Vibrio spp. Aeromonas spp, Yersinia spp, pasteureila spp, Streptococcus spp.) and viral infections (Viral haemorrhagic septicaemia (VHS), Infectious Hematopoietic Necrosis (IHN), Infectious Pancreatic Necrosis (IPN), etc) in aquaculture and sea water. In this rewiev, vaccination techniques and mechanisms of immunization are described in aquaculture.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessVeterinerlikAkuakültürBalıklarda aşılama teknikleriVaccination technques in fishArticle23295102