Zonuz, NurayAkpınar, NükhetZengin, GökhanAktümsek, AbdurrahmanAkpınar, Mehmet Ali2020-03-262020-03-262017Zonuz, N., Akpınar, N., Zengin, G., Aktumsek, Akpınar, M. A. (2017). Fatty Acid Composition and ɷ-6/ɷ-3 Ratio of the Seed Oil of Achillea sipikorensis Hausskn. & Bornm.. Cumhuriyet Science Journal, 38(Supplement 4), 6-10.2587-26802587-246Xhttp://www.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpZeU5UTTRPQT09https://hdl.handle.net/20.500.12395/34395The fatty acid compositions of the seeds of Achillea sipikorensis were investigated by gas chromatography (GC). The total lipid content of A. sipikorensis seed was found to be 3.83 %. Major fatty acids in seed oil were linoleic acid (C18:2 ?-6, 64.60 %), oleic acid (C18:1 ?-9c, 16.05 %) and palmitic acid (C16:0, 8.72 %). The level of ?-6 series fatty acids (64.63 %) was higher than level of ?-3 series fatty acids (1.42 %). ?-6/?-3 fatty acids ratio was 45.51. According to these results, A. sipikorensis seeds can be recommended as a source of unsaturated fatty acids. This study is the first detailed report on the fatty acid composition of A. sipikorensis seed oil from Turkey flora.Achillea sipikorensis'in tohumlarının yağ asit bileşimi gaz kromatografisi ile incelenmiştir. A. sipikorensis tohumunun total lipid içeriği % 3.83'tür. Tohum yağında linoleik asit (C18:2 ?-6, % 64.60), oleik asit (C18:1 ?-9c, % 16.05) ve palmitik asit (C16:0, % 8.72) en büyük yüzdeye sahip olanlardır. ??-6 formu yağ asitlerinin seviyesi (% 64.63), ??-3 formu yağ asitleri seviyesinden (% 1.42) daha yüksektir. ?-6/?-3 yağ asitleri oranı 45.51'dir. Bu sonuçlara göre A. sipikorensis tohumları doymamış yağ asitleri kaynağı olarak önerilebilir. Bu çalışma, Türkiye florasından A. sipikorensis'in tohum yağının yağ asit bileşeni üzerine yapılmış ilk detaylı rapordur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessAchillea sipikorensisseedfatty acidstohumyağ asitleriFatty acid composition and ?-6/?-3 ratio of the seed oil of achillea sipikorensis hausskn. & bornm.Achillea sipikorensis hausskn. & bornm.’nin tohum yağının yağ asit bileşimi ve ?-6/?-3 oranıArticle384 ek610