Göçmen, RabiaKocaman, Songül2024-11-202024-11-20202430.07.2024Kocaman, S. (2024). Damızlık Japon bıldırcın rasyonlarına nar çekirdeği yağı ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve kuluçka parametrelerine etkisi. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.https://hdl.handle.net/20.500.12395/53302Bu çalışmada, nar çekirdeği yağının damızlık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına farklı düzeylerde ilavesinin performans, yumurta kalitesi, karaciğer ağırlığı, serum kolesterolü ve kuluçka parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Denemede, 8 haftalık yaşta (54 dişi ve 18 erkek) 72 adet damızlık Japon bıldırcını kullanılmıştır. Bıldırcınlar 18 alt gruba sahip 3 muamele grubuna rastgele bir şekilde dağıtılmışlardır. Deneme süresi 8 haftadır. Denemede bazal rasyon (%0 kontrol), %0.8 ve %1.6 seviyelerinde Nar Çekirdeği Yağı ilaveli üç deneme rasyonu hazırlanmıştır. Performans ve yumurta kalite analizleri 4 haftalık periyotlar da toplamda 2 kez yapılmıştır. Deneme sonunda, performans parametrelerinden yumurta ağırlığı ve kitlesi %1.6 NÇY grubunda daha yüksek olmuştur (P<0.05). Canlı ağırlık değişimi, yumurta verimi, yem tüketimi parametreleri bakımından muameleler arasında önemli bir farklılık olmamıştır (P>0.05). Yem değerlendirme katsayısı %1.6 NÇY grubunda en iyi olmuştur (P<0.05). Yumurta dış kalite kriterlerinden kabuk kırılma direnci, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, kabuk yüzdesi ve şekil indeksi parametreleri muameleden etkilenmemiştir. Yumurta iç kalite kriterlerinden ak indeksi, sarı indeksi ve Haugh Birimi 2. Periyotta %0.8 NÇY grubunda önemli seviyede yüksek olmuştur (P<0.05). Yumurta sarısı renk parametrelerinden L*, a* ve b* değerleri muamele grupları arasındaki önemli olmamıştır (P>0.05). Kuluçka parametrelerinden çıkış gücü muameleden önemli derecede etkilenmiş, en yüksek %1.6 NÇY grubunda tespit edilmiştir (P<0.05). Çıkış ağırlığı, döllülük oranı ve kuluçka randımanı muameleden etkilenmemiştir. Karaciğer ağırlığı bakımından gruplar arasında fark önemli olmamıştır (P>0.05). Serum kolesterolü, artan NÇY seviyesi ile düşme eğilimi göstermiştir. Gruplar arasındaki fark önemli olmuş, en düşük değer %1.6 NÇY grubunda gerçekleşmiştir (P<0.05). Sonuç olarak; damızlık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına %0.8 ve %1.6 NÇY ilavesinin performans, yumurta kalitesi veya kuluçka parametrelerini olumsuz etkilemediğini göstermektedir. Nar çekirdeği yağı damızlık japon bıldırcın rasyonlarında %0.8 ile %1.6 seviyesinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.This study was carried out to determine the effects of adding pomegranate seed oil(PMO) at different levels to breeder Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) rations on performance, egg quality, liver weight, serum cholesterol and hatching parameters. The experiment used 72 breeding Japanese quails (54 females and 18 males) aged 8 weeks. Quails were randomly distributed into 3 treatment groups with 18 subgroups. The trial period is 8 weeks. Three trial rations were prepared with basal ration (0% control), 0.8% and 1.6% PMO supplementation. Performance and egg quality analyses were carried out twice in 4-week periods. At the end of the trial, performance parameters egg weight and egg mass were higher in the 1.6% PMO group (P<0.05). There was no significant difference between treatments in terms of live weight change, feed intake, egg production parameters (P>0.05). The feed conversion coefficient was the best in the 1.6% PMO group (P<0.05). Among the egg external quality criteria, Shell breaking strenght, Shell thickness, Shell weight, Shell percent and shape index parameters were not affected by the treatment. Among egg internal quality criteria, albumen index, yolk index and Haugh Unit were significantly higher in the 0.8% PMO group in the 2nd Period (P<0.05). Among the egg yolk color parameters, L*, a* and b* values were not significant between the treatment groups (P>0.05). Among the incubation parameters, hatchability was significantly affected by the treatment, and the highest was detected in the 1.6% PMO group (P<0.05). Hatching weight, fertility rate and hatchability were not affected by the treatment. There was no significant difference between groups in terms of liver weight (P>0.05). Serum cholesterol tended to decrease with increasing PMO level. The difference between the groups was significant, with the lowest value occurring in the 1.6% PMO group (P<0.05). In conclusion; It shows that the addition of 0.8% and 1.6% PMO to breeder Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) rations does not negatively affect performance, egg quality or hatchability parameters. It was concluded that pomegranate seed oil can be used at a level of 0.8% to 1.6% in breeder Japanese quail rations.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessDamızlık Japon BıldırcınıKuluçka ParametreleriPerformansNar Çekirdeği YağıYumurta KalitesiBreeding Japanese QuailHatching ParametersPerformancePomegranate Seed OilEgg QualityDamızlık Japon bıldırcın rasyonlarına nar çekirdeği yağı ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve kuluçka parametrelerine etkisiEffect of pomegranate seed oil addition to breeding Japanese quail rations on performance, egg quality and hatch parametersMaster Thesis890517