Yazar "Çolak, Ömer Faruk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe A new and interesting peziza record from sweet gum forest in Turkey(Selçuk Üniversitesi, Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 2015) Çolak, Ömer Faruk; Şen, İsmail; Alkan, Nurdan; Işıloğlu, MustafaIn this study, Peziza punctispora (Pfister) Donadini, collected from sweetgum forest is reported for the first time from Turkey. A short description of taxon and macroand microphotographs are presented.Öğe Saponaria halophila Hedge and Hub. -Mor. tohumlarında Dormansi kırma yöntemlerinin araştırılması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011-07-29) Çolak, Ömer Faruk; Küçüködük, MustafaBu çalışma Saponaria halophila Hedge & Hub.?Mor. tohumlarının dormansisini kırmak için en uygun yöntemi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sülfürik asit uygulamasının ardından tohumlar, 12 saat ışık/ 12 saat karanlık ortamda, 5 farklı hormonun (benziladenin, indol - 3 - asetik asit, kinetin, gibberellik asit ve naftalen asetik asit) 6 farklı dozuna (25, 50, 100, 200, 400, 800 ppm) değişen sıcaklık rejiminde (10-15, 15-20, 20-25, 25-30 ve 30-35 °C) maruz bırakılmıştır. Hormonların, değişen sıcaklık aralıklarında tohumların çimlenme oranı ve hızı üzerine etkileri, sabit sıcaklıkta farklı hormonların çimlenme oranı ve hızı belirlenmiş bunun yanında belirli bir sıcaklıkta farklı hormonların aynı doz seviyelerinin tohumlar üzerindeki çimlenme oranları karşılaştırılmıştır. En yüksek çimlenme oranları sırası ile; 20-25 °C de 50 ppm gibberellik asit (% 83)'de, 20-25 °C de 400 ppm naftalen asetik asit (% 75)'de, 15-25 °C de 50 ppm indol - 3 - asetik asit (% 65)'de, 15-20 °C de 25 ppm kinetin (% 55)'de ve 20-25 °C de 50 ppm benziladenin (% 40) olarak belirlenmiştir.Öğe Ülkemizdeki bazı mantar ve mantar ürünlerinin dış ticareti üzerine bir araştırma ve küresel pazarlanmasına yönelik öneriler(Selçuk Üniversitesi, Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 2013) Metin, İsmail; Güngör, Halil; Çolak, Ömer FarukTürkiye her ne kadar bir sanayi ülkesi olsa da tarım ürünleri ülkemizin önemli gelir kaynaklarından biridir. Tarım ürünlerinden elde edilen gelir ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Yenen ve tıbbi öneme sahip mantarlar da tarım ürünlerinden olup, yapılacak teşvik ve düzenlemelerle üretim ve ihracatının daha da artabileceği düşünülmektedir. Ancak ülkemizde doğal olarak ta yetişme imkânı olan mantarların ülke ekonomisine katkısı ülkenin sahip olduğu potansiyelin oldukça gerisindedir. Bu bağlamda mantarlardan elde edilecek gelirin artırılması için üretim kapasitesinin artırılması ve doğadan toplama konusunda toplumu bilinçlendirmenin yanında, ticarette geleneksel yöntemlerle beraber modern ihracat pazarlaması yöntemlerine de başvurma ve markalaşma önemli hususlardandır. Çalışmada 2002-2011 yılları arasında dış alım ve satımı yapılan mantar ile mantar miktarları ve ekonomik verileri incelenmiştir. Söz konusu ürünlerin küresel pazarlarda yer alabilmesi için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.