Yazar "Önay, Didem Derin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe An investigation of some nutrition habits of 60-72 month-old children(2013) Oğuz, Şahide; Önay, Didem DerinKonya il merkezinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam etmekte olan 201’i erkek, 214’ü kız toplam 415 çocuğu kapsayan bu çalışma; 60-72 aylık çocukların boy uzunluğu (cm) ve vücut ağırlığı (kg) ölçümleri ile bazı beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Örneklemdeki öğrenciler evrenin %5.4’ünü temsil etmektedir. Tarama modelinin kullanıldığı araştırmada veri toplama aracı olarak, anket formu kullanılmıştır. Çocukların boy uzunluğu (cm) ve vücut ağırlığı (kg) ölçümleri, araştırmacı tarafından bizzat alınmış ve Beden Kütle İndeksi (BKI) (kg/m2) değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Her soru ile ilgili sayı ve % değerleri gösteren çizelgeler hazırlanmış ve gerekli aritmetik ortalamalar alınmıştır. Parametreler arası ilişkileri değerlendirmede ki-kare testi kullanılmış, sonuçlar değerlendirilirken, %95’lik güven aralığında, 0.05’ten küçük p değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çocukların vücut ağırlığı (kg), boy uzunluğu (cm), BKI (kg/m2) ortalamaları sırasıyla 20.733.60 kg, 115.175.65 cm, 15.582.11 kg/m2 olarak bulunmuştur. Çocukların en fazla oranda (%58.8) 15.-85. persentiller arasında olduğu görülmüştür. Erkek çocuklarının %91.5’i, kız çocuklarının %86.0’sı gün içerisinde üç öğün yemek yemekte olup, çocukların %32.5’i tüm öğünleri sevmektedir. Kız çocuklarının %63.1’i, erkek çocuklarının %57.7’si yemek seçmektedir.Öğe Selçuk Üniversitesi Öğrencilerinin Süt ve Fermente Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları(2012) Önay, Didem Derin; Emdirme, NuranBu çalışma, üniversite öğrencilerinin süt ve fermente süt ürünleri tüketimi alışkanlıklarını belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışma, Mart-Mayıs 2012 tarihleri arasında Konya Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü'nde bulunan fakültelerde öğrenim gören üniversite öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin belirlenmesinde basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmış olup, çalışmaya gönüllü 311 öğrenci katılmıştır. Anket formu, öğrencilere ilişkin genel bilgiler (yaş, cinsiyet, sınıf, anne ve babanın eğitim durumu, ailedeki birey sayısı vb.) ile süt ve fermente süt ürünlerini tüketim alışkanlıkları ve bu ürünler hakkındaki bilgilerini tespit etmek amacıyla çeşitli soruları içermektedir. Veriler, cinsiyet değişkeni dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Erkek ve kız öğrencilerin çoğu (sırasıyla %72.2 ve 75.0) süt içmeyi sevmektedir. Sütü düzenli olarak tüketenlerin oranı erkek öğrencilerde %21.3, kız öğrencilerde %21.6'dır. Öğrencilerin yarıdan fazlasının sütün (%52.1) kalsiyum kaynağı ve kemik-diş gelişimi için gerekli olduğunu söyledikleri görülmüştür. En fazla bilinen fermente süt ürünü yoğurttur (%35.0). Öğrencilerin süt ve fermente süt ürünlerinden çeşitli besinleri her gün tüketme durumuna göre aldıkları yüzde tüketim puanları; beyaz peynirde 88.55, yoğurtta 74.41, ayranda 69.65 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin hiç tüketmiyorum yanıtını verdiği süt ve fermente süt ürünleri arasında kefir (%76.8) ilk sırada yer almakta olup, probiyotikli süt ve ürünleri (%67.8), meyveli yoğurt (%47.6) ve özel peynirler (%42.1) bunu izlemektedir. Günümüzde dünyanın birçok yerinde fermente süt ürünleri değerli besin kaynakları olarak tüketilmekte ve bu ürünler ayrıca sağlığa yararlı etkileri olan gıdalar olarak kabul edilmelerine rağmen, kız öğrencilerin %31.2'si, erkek öğrencilerin de %19.2'si fermente süt ürünlerini bilmektedir (p