Yazar "Önen, Vildan Çakın" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Sepiyolitin ayçiçeği yağının ağartılmasında ağartma toprağı olarak kullanılması(Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, 2006) Önen, Vildan Çakın; Gökay, Mehmet KemalKil ve türevlerinin hammadde olarak kullanım alanları hızla artmaktadır. Bu çalışmada, kendisine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle endüstriyel kullanımı gün geçtikçe önem kazanan sepiyolit mineralinin ayçiçek yağı ağartma özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçların kıyaslanabilmesi açısından deneysel çalışmalar, endüstriyel olarak kullanılan ağartma toprağı Tonsil optimum 210 FF ile de aynı şartlar altında tekrarlanmıştır. Deneysel çalışmalarda değişken parametre olarak iki farklı ağartma sıcaklığı (90 ve 100 °C), dört farklı ağartma süresi (15,30,45 ve 60 dak) ve 7 farklı yağ/kil oranı (% 0.5, 0.65, 0.8, 0.95, 1.1, 1.25 ve 1.4) ile çalışılmıştır. Deneyler sonucunda ağarmış yağa ait kalite parametresi olarak yağın rengi ve % FFA (Serbest yağ asidi) değeri incelenmiştir. Deneysel çalışmalar, ham sepiyolit ve Tonsil’in birbirlerine yakın ağartma verimi sağladığını ancak sepiyolitte adsorbsiyon hızının daha yavaş olduğunu göstermiştir. Ayrıca sepiyolit ile çalışıldığında, artan ağartma süresi ve toprak oranı ile birlikte yağın % FFA değeri azalırken, tonsil ile çalışıldığında belirli bir süre ve toprak oranından sonra % FFA değerlerinin artma eğilimine girdiği tespit edilmiştir.Öğe Sepiyolitin bitkisel yağların rafinasyonunda ağartma toprağı olarak kullanılması(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005-02-18) Önen, Vildan Çakın; Gökay, Mehmet KemalKil ve türevlerinin hammadde olarak kullanım alanları hızla artmaktadır. Bu çalışmada, kendisine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle endüstriyel kullanımı gün geçtikçe önem kazanan sepiyolit mineralinin ayçiçek yağı ve pamuk yağı ağartma özellikleri incelenmiştir. Ağartma deneylerinde ham sepiyolit, ısıl aktif sepiyolit, asit aktif sepiyolit, Tonsil optimum 210 FF ve Bensan Ey-11 FF ile ayçiçek yağı ve pamuk yağının ağartılmasında ağartma toprağı miktarı, ağartma süresi ve ağartma sıcaklığının etkileri incelenmiş, elde edilen üründe kalite parametreleri olarak renk, % FFA (Serbest Yağ Asidi) değeri ve peroksit sayısı ele alınmıştır. Deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar ışığında ham ve aktif sepiyolit numunelerinin standart ağartma topraklan ile karşılaştırılmasına ve kullanılabilirliliğinin tespit edilmesine çalışılmıştır. Ağartma topraklarına ait ağartma etkinliklerinin tespit edilmesinde, ölçümler sonucunda belirlenen san renk değerlerinden elde edilen Freundlich ve Langmuir izotermleri ile ağartma verimleri dikkate alınmıştır. Ağartma deneyleri için 500 °C ısıl aktivasyon ve l N asit aktivasyon uygun koşullar olarak belirlenmiş ve ağartma deneylerinde bu koşullarda hazırlanan numuneler kullanılmıştır. Deneysel çalışmalar sonucunda hem ayçiçek yağı hem de pamuk yağı ağartma deneylerinde ilave edilen ağartma toprağı miktarının ve ağartma süresinin artırılması ile birlikte beklenen şekilde renk gideriminin arttığı gözlenmiştir. Ağartma süresinin, ısıl aktif sepiyolit dışında çalışılan tüm ağartma topraklarında İİ ayçiçek yağının %FFA değeri üzerinde etkili olduğu tesbit edilmiş ve bu etki ham sepiyolitte ağartma süresinin artması ile % FFA değerinin azalması, asit aktif sepiyolit ve ticari ağartma topraklarında ise belirli bir süreden sonra artması şeklinde kendisini göstermiştir. Buna paralel şekilde ağartma toprağı miktarının artırılması ile belirli bir toprak oranından sonra asit aktif sepiyolit ve ticari ağartma topraklan ile ağartılan yağın %FFA değerinde artmalar olduğu gözlenmiştir. Pamuk yağı ağartma deneylerinde de, ham sepiyolit ve ısıl aktif sepiyolit ile elde edilen ağartılmış yağın % FFA değerinin artan süre ve artan ağartma toprağı ilavesi ile düşme, diğer örneklerde ise artma eğiliminde olduğu gözlenmiştir. Peroksit sayısı açısından bir değerlendirme yapıldığında, genel olarak tüm ağartma toprakları ile elde edilen ağarmış ayçiçek yağının peroksit sayısının belirli bir süreden sonra artma eğilimine girdiği gözlenmiştir Ancak ham sepiyolit dışında artan ağartma toprağı miktarı ile peroksit sayısının düşme eğiliminde olduğu, ham sepiyolitte ise % 1,1'lik ağartma toprağı ilavelerinden sonra artma eğilimi gösterdiği gözlenmiştir. Pamuk yağı ağartma deneylerinde ise elde edilen ağarmış pamuk yağına ait peroksit sayısı değerlerinin artan süre ile birlikte artma eğilimi içerisine girdiği, ilave edilen ağartma toprağı miktarının artırılması ile ise ham sepiyolit ve ısıl aktif sepiyolit ile elde edilen ağarmış pamuk yağının peroksit sayısının artma, asit aktif sepiyolit ve ticari ağartma topraklarında ise artan dozaj ile birlikte peroksit sayısının düşme eğiliminde olduğu tesbit edilmiştir. Sonuç olarak, ayçiçek ve pamuk yağlarının ağartılmasında bu mineralin ham hali ile aktivasyon işlemine tabi tutulmaksızın kullanılabileceği tesbit edilmiştir. Ayrıca deneysel sonuçların Freundlich izotermi ile uyumlu olması ve hesaplanan AH0^ değerlerinin 40 kj/mol'den daha düşük düzeylerde çıkması nedeniyle yağ içerisindeki yağa renk veren organik maddelerin sepiyolit dış yüzeyine fiziksel olarak adsorblandığı sonucuna varılmıştır.