Yazar "Özbilgin, Abdullah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determination of Some Plant Characteristics and Feed Value of Drought-Resistant Mountain Swan (Atriplex nitens)(AGRIMEDIA GMBH, 2019) Acar, Ramazan; Özköse, Abdullah; Kahraman, Oğuzhan; Özbilgin, Abdullah; Özcan, Mehmet Musa; Özcan, Mustafa MeteIn this study we have determined the effect on feed value of different plant characteristics and harvesting times in Mountain Swan (Atriplex nitens), which is resistant to salinity. The effect of row spacing on stem diameter, plant weight and leaf weight was found to be significant (p<0.01 and p<0.05). Although there was no difference in energy values, both row spacing and harvesting times were found to be significant (p<0.05) in terms of dry matter, ash, protein, neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) values. The highest dry matter content (34.77%) and crude ash (14.92 %) were found in the 40 cm range and the highest crude protein (15.92%) was found in the 20 cm range. The highest NDF (48.02 %), ADF (35.30 %), acid detergent lignin (6.32%) was detected at 60 cm interval. The dry matter ratios which are important for animal nutrition were determined as the highest value at 40, 60 cm row intervals (34.77% and 34.32% respectively) and 36.31% at the 2nd harvest time (03 August 2016). Similar research is needed on this plant. In terms of overall average, dry matter, crude ash, crude protein and crude oil are 33.56%, 14.23%, 14.54% and 1.20%, respectively.Öğe Farklı gelişme dönemlerinde biçilen korunganın tanen içeriği, verim özellikleri ve süt ineklerinde yonca ile karşılaştırmalı olarak kullanılması(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019) Özbilgin, Abdullah; Behiç ÇoşkunBu çalışma kaba yem kaynağı olarak, Sivas ilinde 4 farklı ilçe ve 7 farklı köyde yetiştirilen korunga bitkisinin 4 farklı biçim döneminde biçilmesinin, yeşil ve kuru ot verimi, besin maddeleri ve enerji düzeyleri, kondanse tanen içerikleri üzerine etkileri ile kuru yonca yerine farklı oranlarda korunga kuru otu kullanımının süt ineklerinde süt verim ve kompozisyonu üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda korunga bitkisinin numuneleri toplanıp besin madde ve kondanse tanen analizileri yapılmıştır. Ayrıca in vitro gaz üretimi, in vitro gerçek sindirilebilirlik, NH3-N ve uçucu yağ asiti analizleri yapılmış ve korunga ile yonca değişen oranlarda süt ineklerinin rasyonuna katılıp süt verimi belirlenmiş; sütte protein, yag ve üre azotu analizleri yapılmıştır. Deneme 1 kapsamında tomurcuklanma başlangıcı, %10 çiçeklenme, %50 çiçeklenme ve meyve bağlama olmak üzere 4 farklı biçim döneminde 7 farklı deneme tarlasından 4'er paralel numuneler toplanıp yeşil ve kuru ot verimi belirlenmiştir. Daha sonra bu numunelerde besin madde ve kondanse tanen analizleri yapılmıştır. Yeşil ve kuru ot verimi bakımından dönemler arasında önemli bir farklılık oluşmamıştır. Biçim dönemine bağlı olarak ham protein içeriği giderek azalırken; kondanse tanen miktarında artış gözlenmiştir. Deneme 2 kapsamında ise farklı dönemlerde biçilen numunelerde in vitro analizler yapılmıştır. İn vitro gerçek sindirilebilirlik, tomurcuklanma başlangıcında (%79,8) en yüksek düzeyde bulunmuştur. Deneme 3 kapsamında ise kuru yonca yerine %0, %33, %67 ve %100 oranında korunga kuru otu kullanılmasının süt verimi, sütte protein ve süt yağı gibi verim parametreleri ile rasyonların sindirilme dereceleri ve kanda bazı metabolitler üzerine etkileri incelenmiştir. Yonca yerine korunga kuru otu kullanımının yem tüketimi, süt verimi, sütte protein ve yağ içeriğinde bir değişime yol açmamıştır. Sütte üre azotu korunga kullanımı ile azalmıştır.Öğe Köpek mamalarında kullanılan tahıllarda ısıl işlemin nişastanın jelatinize olması ve sindirilebilirliği üzerine etkisi(2017) İnal, Fatma; Özbilgin, Abdullah; Alataş, Mustafa Selçuk; Kahraman, Oğuzhan; Gürbüz, EmelAmaç: Köpek mamalarına giren tahıllara uygulanan sıcak suyla ıslatma, suda pişirme ve ekstrüzyon işlemlerinin nişastanın jelatinizasyonu ve sindirilebilirliği üzerine etkilerini tespit etmektir. Gereç Yöntem: Çalışmada arpa, buğday, mısır, pirinç, sorgum ve yulaf kullanılmıştır. Tahıllar öğütüldükten sonra kaynar suyla ıslatılmış, suyla 10 dk ve 20 dk kaynatılarak pişirilmiş ve ekstrude edilmiştir. Isıl işlem uygulanan tahıllar kurutularak öğütülmüştür. Bütün örneklerde kuru madde, nişasta, jelatinize nişasta ve in vitro nişasta sindirilebilirliği analizleri yapılmıştır.Bulgular: Isıl işlem uygulanan tahıllarda nişasta oranı azalmıştır. Nişasta bakımından en zengin tahıl pirinç, en fakir yulaf bulunmuştur. Nişasta hasarı çiğ tahıllarda %4.64, suyla pişirilmişlerde %30.99-31.83, ekstrude tahıllarda %31.59 olarak tespit edilmiştir (P0.05). Isıl işlemler nişasta jelatinizasyonunu % 581 artırmıştır. En yüksek jelatinizasyon yulafta gerçekleşmiştir. In vitro nişasta sindirimi çiğ tahıllarda 14.62 iken suyla 10 dk pişirmede 55.46, ekstrüzyon sonucu 72.47 mg maltoz/mg nişasta şeklinde bulunmuştur (P0.05). Isıl işlemler nişasta sindirimini % 308 artırmıştır. En yüksek nişasta sindirimi yulafta, en düşük pirinçte oluşmuştur. Jelatinize nişasta oranı bakımından suda pişirme ile ekstrüzyon arasında fark çıkmamıştır, ancak nişasta sindirilebilirliği ekstrüzyon işleminden sonra daha yüksek bulunmuştur (P0.05). Sıcak suyla ıslatma nişasta jelatinizasyonu ve sindirimini artırmada etkili olmamıştırÖğe Köpek mamalarında kullanılan tahıllarda ısıl işlemin nişastanın jelatinize olması ve sindirilebilirliği üzerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, 2017) Özbilgin, Abdullah; İnal, Fatma; Alataş, Mustafa Selçuk; Kahraman, Oğuzhan; Gürbüz, EmelAmaç: Köpek mamalarına giren tahıllara uygulanan sıcak suyla ıslatma, suda pişirme ve ekstrüzyon işlemlerinin nişastanın jelatinizasyonu ve sindirilebilirliği üzerine etkilerini tespit etmektir. Gereç Yöntem: Çalışmada arpa, buğday, mısır, pirinç, sorgum ve yulaf kullanılmıştır. Tahıllar öğütüldükten sonra kaynar suyla ıslatılmış, suyla 10 dk ve 20 dk kaynatılarak pişirilmiş ve ekstrude edilmiştir. Isıl işlem uygulanan tahıllar kurutularak öğütülmüştür. Bütün örneklerde kuru madde, nişasta, jelatinize nişasta ve in vitro nişasta sindirilebilirliği analizleri yapılmıştır. Bulgular: Isıl işlem uygulanan tahıllarda nişasta oranı azalmıştır. Nişasta bakımından en zengin tahıl pirinç, en fakir yulaf bulunmuştur. Nişasta hasarı çiğ tahıllarda %4.64, suyla pişirilmişlerde %30.99-31.83, ekstrude tahıllarda %31.59 olarak tespit edilmiştir (P<0.05). Isıl işlemler nişasta jelatinizasyonunu % 581 artırmıştır. En yüksek jelatinizasyon yulafta gerçekleşmiştir. In vitro nişasta sindirimi çiğ tahıllarda 14.62 iken suyla 10 dk pişirmede 55.46, ekstrüzyon sonucu 72.47 mg maltoz/mg nişasta şeklinde bulunmuştur (P<0.05). Isıl işlemler nişasta sindirimini % 308 artırmıştır. En yüksek nişasta sindirimi yulafta, en düşük pirinçte oluşmuştur. Jelatinize nişasta oranı bakımından suda pişirme ile ekstrüzyon arasında fark çıkmamıştır, ancak nişasta sindirilebilirliği ekstrüzyon işleminden sonra daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Sıcak suyla ıslatma nişasta jelatinizasyonu ve sindirimini artırmada etkili olmamıştır. Öneri: Tahıllarla yapılacak benzer çalışmalarda amilopektin, amiloz, dirençli nişasta içeriklerinin belirlenmesi, yedirme denemelerinin yapılması tavsiye edilebilir.Öğe PHENOLIC CONTENT OF SOME MEAL TO RATIONS MIX(UNIV AGRICULTURAL SCIENCES & VETERINARY MEDICINE BUCHAREST, 2015) Çitil, O. Barış; Yiğit, Oğuz; Konuk, Cem; Alataş, M. Selçuk; Özbilgin, Abdullah; Kahraman, Oğuzhan; Aköz, MehmetIn this study, the phenolic content of sunflower seed meal, cotton seed meal and soybean meal which are added in rations, has been identified. The meals drogs that gathered from 7 different feed factories in Konya, were purified from their fats by extraction with petrolium ether. The extracts prepared from the fat extracted drogs by using 70% aqueous methanol in the agitated water bath at 40 degrees C, were used for determination of phenolic compound. Total phenolic compound of obtained extracts were appointed with spectrophotometer in 750 nm terms of gallic acid as per Folin-Ciocalteu's phenol reactions. The identified phenolic compound of meals was compared with each other. As a result, the sunflower seed meal was identified as the most phenolic compound contained meal.Öğe Quality classification of alfalfa hays according to protein and fiber contents(Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 2020) Coşkun, Behiç; Özbilgin, AbdullahAmaç: Bu çalışma Türkiye’de üretilen ve analizi yapılmış olan kuru otlarının protein ve lif düzeylerine göre kalitelerinin belirlenmesi ve yem tablolarında kullanılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 210 adet yonca kuru otuna ait analiz değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Kuru maddedeki ham protein (HP) düzeyleri %8,79 ile 22,96 arasında, ortalama %16,83, ortalama nötral deterjan lif (NDF) düzeyi %47,25 (%28,39-69,30), asit deterjan lif (ADF) düzeyi %37,01 (%22,76-52,57) olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre 6 kalite sınıfı oluşturulmuş, %21’in üzerinde HP içeren yonca kuru otu 1. kalite olarak kabul edilmiştir. 2. kalitede %19-21, 3. kalitede %17- 19, 4. kalitede %15-17, 5. kalitede %13-15, 6. kalitede <%13 HP içeren yoncalar gruplandırılmıştır. Örneklerin yaklaşık %23’ünün 3. kalitede, % 26’sının 4. kalitede, % 19’unun 5. kalitede, sadece %9,5’unun 1. kalitede olduğu görülmüştür. HP ile NDF ve ADF düzeyleri arasındaki ilişkiler incelendiğinde, kalite sınıflandırmasında ADF (r=-0,67)’nin kullanılmasının daha uygun olacağı belirlenmiştir. Kalite gruplandırmasında 1’den 6’ya sınıflarda ADF için <%28, %28- 32, %32-37, %37-41, %41-46 ve >%46 olması uygun bulunmuştur. Tüm örneklerin ortalama protein, enerji, lif düzeylerine bakıldığında, yoncaların 4. kalitede olduğu belirlenmiştir. Öneri: Ülkemizde daha bol yapraklı yoncaların üretilmesi, kurutma yönteminin tekrar gözden geçirilmesi ve yaprak kaybının azaltılması üzerinde durulmalıdır.