Yazar "Ünüsan, Nurhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Beslenme iletişimi(Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2001) Ünüsan, NurhanBeslenme insanların sağlığını etkileyen en önemli konulardan biri olduğu için ulusların gelişimi için gereklidir. Günümüzde bazı insanların açlık ile yetersiz ve dengesiz beslenme, bazıları ise aşırı ve yanlış beslenme nedeniyle çalışma kapasiteleri ve üretim düzeyleri düşmekte ve bazı hastalıklara maruz kalabilmektedirler. Beslenmenin büyüme ve fiziksel gelişim üzerindeki etkisinin yanında bilişsel ve sosyal gelişim üzerindeki etkisi de çok iyi bilinmektedir. Beslenme iletişimi beslenme eğitimini içine alır. Beslenme iletişimi ve beslenme eğitimi aynı hedef ve amaçlara sahip oldukları halde uyguladıkları metotlar ve stratejiler açısından birbirinden farklılık gösterirler.Öğe Fonksiyonel Bir Besin Olarak Nar(Selçuk Üniversitesi, 2022 Aralık) Keser, Muteber Gizem; Ünüsan, Nurhan; Develioğlu, İrem AlaçııkPunicacae ailesinin bir üyesi olan nar, Punica granatum L., tıpkı diğer pek çok bitki gibi antik çağdan günümüze kadar ulaşan, tıbbi amaçlı olarak kullanıldığı bilinen, yenilebilir bir meyvedir. Narın kökleri, çiçeği, meyvesi, kabuğu, aril (çekirdek) ve diğer kısımları sağlık sektöründe aktif olarak kullanılmaktadır. Bu güncel çalışmanın amacı geçmişten günümüze fonksiyonel besin olarak tüketilebilen narın sağlığa olan etkilerinin farklı alt başlıklarda değerlendirilmesidir. Nar ve yan ürünleri anti-bakteriyel, anti-oksidan, anti-kanser, antiobezite, anti-nörodejeneratif, anti-aterosklerotik, yara iyileşmesi gibi pek çok alanda kullanılmakta ve her geçen gün narın tıbbi kullanımına olan ilgi artmaktadır. Nar meyvesine bu fonksiyonelliği veren içindeki flavonoidler, polifenoller, ellajitaninler (gallik asit, ellajik asit, punikalin, punikalagin, luteolin, kuersetin, kamferol, glikosid, pedunkulagin) gibi fenolik maddelerdir. Bu maddeler sayesinde nar, kan glikoz düzeyini azaltma, kanser hücrelerinde apoptozisi arttırma, LDL ve total kolesterol gibi bazı kan yağları düzeylerini ve bel çevresini azaltma, nöroinflamasyonu azaltma ve oksidatif stresi azaltarak antioksidan etkiyi arttırma gibi etkilere sahiptir. Narda bulunan aktif maddelerin ilaç etkileşimlerine neden olup olmadığı halen tartışmalıdır. Nar ve türevlerinin özellikle anjiyotensin dönüştürücü enzimi (ACE) inhibe eden ilaçlar, antihipertansifler, karbamazepin, CYP 2D6 substratları, varfarin, rosuvastatin ve tolbutamit ile etkileşime girebileceği bilinmeli ve dikkatli olunmalıdır. Narın farklı kısımlarının içinde bulunan punikalagin ve punikalin başta olmak üzere bazı biyoaktif maddeler narın bu denli eşsiz olmasını sağlayan temel faktörlerdir. Bu maddelerin meyveye kazandırdığı fonksiyonlar sayesinde nar, sağlığın korunması ve sürdürülmesinde etkin rol oynamaktadır. Günlük beslenme örüntüsünde nara yer verilmesi önerilmektedir.Öğe Infant Feeding Practices in Central Anatolia, Turkey(2009) Şanlıer, Nevin; Ünüsan, NurhanInfant feeding decisions are some of the most important choices parents make. Breast milk or formula is the first decision made in infant feeding. Complementary feeding is common among very young children in Turkey. Therefore, the aim of this research is to focus on the introduction of solid foods, and to determine the relationship between sociodemographic characteristics and breastfeeding practices of infants' mothers. The study includes a stratified random sample of 335 infants and toddlers between 4 and 24 months of age. The duration of breastfeeding increased with the second-born, third-born or higher-born infants, but did not significantly increase with the third born. The mean breastfeeding duration in this sample was 11.19 months. Bread was reported by two-thirds of mothers when their infants were four to six months of age, followed by fruit juice and vegetable soup, egg and cow's milk. Mothers in our study introduced supplementary food much earlier than recommendations. Further research is needed to determine the extent and impact of feeding practices on child growth and the sizes of portions consumed should be included.Öğe Okul Öncesi?nde Beslenme Eği?ti?mi? Üzeri?ne Bi?r Araştırma(Selçuk Üniversitesi, 2005) Ünver, Yasin; Ünüsan, NurhanAraştırma, beş-altı yaş grubu çocuklarına verilen beslenme eğitiminin etkisini belirlemek amacıyla, Çanakkale ili Bayramiç ilçesi İlköğretim Okulları Anasınıflarında yürütülmüştür. 25 kişilik deney ve 25 kişilik kontrol grubu rasgele örneklem yoluyla oluşturulmuştur. Çocukların besin gruplarına ilişkin bilgi düzeylerinin yükseltilmesi ve yemek yeme alışkanlıklarında olumlu değişiklikler meydana getirilmesi amacıyla, deneklere dört hafta boyunca okulda eğitim verilmiştir. Kontrol grubunun eğitimi ise konuya ilişkin öğretmenlerinin eş zamanlı olarak verdikleri bilgilerle sınırlı kalmıştır. Gurupların eğitim öncesi ve sonrası beslenme bilgi seviyesi ve yeme davranışlarındaki değişimler aynı anketlerle ölçümlenerek SPSS 10.0 paket programında değerlendirilmiştir. Deney grubu çocuklarının, kontrol grubu çocuklarına oranla, besin gruplarına ilişkin bilgi düzeyleri ve yemek yeme davranışlarında olumlu yönde gelişmeler ortaya konmuştur. Okulöncesi eğitim kurumlarında beslenme eğitimi verilmesi çocukların beslenme bilgisini artırarak, yeme davranışlarını olumlu yönde değiştirdiği sonucuna varılmıştır.Öğe Selenium and Thyroid Hormone Metabolism(2001) Ünüsan, NurhanSelenium is an essential trace element for both men and animals at lower concentrations and has toxic effects at higher concentrations. The element's essentiality was first recognised in 1957. Low bioavailability could be contributing to cancers, cardiovascular disease, and subfertility. Selenium and its compounds are widely used in stainless steel production, as a pigment in ceramics, vulcanizing agent of rubber, lubricants, fungicides, medicines used in dermatology and in radionulide imaging of the pancreas. Selenium's annual world production is estimated at 1,350 tonnes. In the last decade selenium was shown to be an essential component of type I oidothyronine 5’ deiodinase which converts tyroxin to the more biologically active hormone 3,5,3’-triiodothyronine. The function of selenium in thyroid hormone metabolism has important implications for the interpretation of the effects of selenium deficiency, especially in an elderly population. The population of the elderly has grown in numbers during recent years, throughout the world. The thyroid gland function in a great measure defines the quality of life in elderly people. The purpose of this review is to show the role of selenium in thyroid hormone metabolism.